Az örmény légteret használják az azeri repülők

Az örmény légtéren keresztül indítja ezentúl légi járatait Nahicsevan (azeri nyelven: Naxcivan) azeri exklávéba az Azerbaijan Airlines (AZAL) azeri légitársaság – tájékoztatott a légi fuvarozó szerdai közleményében.

2021. október 6., 13:19

Szerző:

Ez a lépés azt mutatja, hogy „Azerbajdzsán határozottan készen áll arra, hogy feloldja a térségbeli közlekedést akadályozó korlátozásokat, ami megfelel valamennyi szomszédos ország érdekeinek” – áll a dokumentumban.

A légitársaság megjegyezte, hogy az új útvonalnak köszönhetően csökken a repülési idő és az üzemanyag-fogyasztás. Az AZAL azt is tisztázta, hogy az Örményországon és Iránon keresztül vezető útvonalakat párhuzamosan fogja majd használni.

„Mostantól az AZAL minden létező légi folyosót használhat, beleértve az Örményország és Irán területén áthaladókat is” – közölték.

Kedden vált ismertté, hogy az iráni hatóságok lezárták a Nahicsevanba vezető légi folyosót az azeri katonai szállító repülőgépek előtt.

Az azerbajdzsáni média védelmi forrásokat idézett, amelyek szerint a tilalom nem érinti az ország fegyveres erőinek az exklávéban állomásozó egységeinek ellátását.

Később a közösségi hálózatokon elterjedt az az információ, hogy Teherán lezárta a légterét a Bakuból Nahicsevanba tartó személyszállító járatok előtt is.

Azerbajdzsán és Örményország hivatalosan nem zárta le a területük feletti légteret a két ország légitársaságai előtt. Az 1990-es évek eleje óta azonban a Hegyi-Karabah körüli konfliktus miatt az azerbajdzsáni légi fuvarozók nem használták az Örményország feletti légi folyosókat, míg az örmény szállítók az Azerbajdzsán felettieket.

A tavaly szeptember 27-e és november 9-e között a Hegyi-Karabahban vívott azeri–örmény háborús konfliktus miatt feszültség keletkezett Irán és Azerbajdzsán között. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy több terrorszervezet szivárgott be a térségbe, és mint fogalmazott, Izrael is megpróbálta saját javára kihasználni a feszült helyzetet. Amirabdollahian hangsúlyozta: Irán nem fogja eltűrni izraeli erők telepítését határaihoz közel.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta számos alkalommal fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeri erők között. A térségben tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult az enklávé és az örmények kezén lévő környező települések visszafoglalására, és Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i, Oroszország közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok során rommá vált épületekről Agdam városában 2020. november 20-án. MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.