Az északi országok máris készek segíteni Finnországnak és Svédországnak, ha támadás éri őket

Finnország és Svédország skandináv szomszédjai hétfőn közös közleményt adtak ki, amely szerint máris készen állnak Helsinki és Stockholm támogatására, ha támadás érné őket.

2022. május 16., 19:48

Szerző:

Norvégia, Dánia és Izland azt követően adta közre a nyilatkozatot, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök bejelentette: az ország úgy döntött, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Múlt héten hasonló bejelentést tett Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő.

„Finnország és Svédország biztonsága közös ügy mindannyiunk számára” – fogalmaztak a közös közleményben, amelyet Jonas Gahr Störe norvég kormányfő ismertetett. „Ha a NATO-tagság elnyerése előtt Finnországot vagy Svédországot a saját területén külső agresszió éri, minden szükséges módon támogatni fogjuk őket” – emelték ki a norvég, a dán és az izlandi kormány képviselői.

(Kiemelt kép: Magdalena Andersson és Sanna Marin. Fotó: Paul WENNERHOLM / TT News Agency / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.