Hamenei ajatolláh szerint az Izrael és az USA a felelős

Az Egyesült Államok és Izrael tervezte meg az utóbbi hetek iráni tüntetéseit Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint.

2022. október 3., 15:48

Szerző:

Hamenei hétfőn egy teheráni rendőriskola diákjai előtt elmondott beszédében azt mondta, megszakad a szíve a fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt, amely a demonstrációkat kirobbantotta, és "szomorú incidensnek" nevezte az esetet. Ugyanakkor kijelentette: "világosan megmondom, hogy ezeket a zavargásokat és rendbontásokat az Egyesült Államok és a cionista rezsim tervezte meg". Hozzátette, az ilyen megmozdulások "nem normálisak, nem maguktól alakulnak ki".

A biztonsági erők határozott fellépése ellenére Iránban már harmadik hete tartanak tüntetések, amelyek Mahsza Amini halála miatt törtek ki. A 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint viszont a nőt durván megverték. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon készült videók tanúsága szerint voltak, akik Hamenei ajatolláh, illetve az 1979-es iszlám forradalmat vezető Khomeini ajatolláh képeit tépték szét, kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, rendőrautókat és középületeket gyújtottak fel. Az iráni állami televízió jelentése szerint a tüntetők és a biztonsági erők közötti összetűzések halálos áldozatainak száma már a negyvenet is meghaladhatja. Legalább 1500 embert őrizetbe vettek.
 

A tanév kezdetével egyetemi hallgatók is nagy számban kapcsolódtak be a megmozdulásokba. A nagyvárosok egyetemein, például a közép-iráni Iszfahánban, az északkeleti Meshedben és a nyugat-iráni Kermánsáhban is a diákok kormányellenes jelszavakat skandálva fejkendőket égettek el a demonstrációkon. Ez nem tüntetés, ez már forradalom – kiabálták egy teheráni egyetem diákjai, miközben a nők levették és felgyújtották a fejkendőiket. A teheráni Sarif Egyetemen hétfőtől távoktatásra tértek át a diákok védelme érdekében – jelentette a Mehr iráni hírügynökség. A Sarif Egyetemen is sokan tüntettek vasárnap délután az iráni vezetés ellen. A rendőrök csak erővel tudták feloszlatni a tömeget, és éjszaka a biztonsági erők tagjai őrizték az intézmény bejáratát.  Az Emtedad hírportál szerint az elit egyetemként számon tartott intézmény több tanárát megverték a rendőrök. A közösségi médiában rendőrségi támadásról és polgárháborús állapotokról terjednek hírek. Az iráni médiában ezeket rendszerellenes hangulatkeltésnek nevezik.

(Kiemelt kép: Hamenei ajatollah. Fotó: KHAMENEI.IR / AFP)