Atomfegyverek terjedésének a megakadályozásáról tárgyalnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja.

2022. január 3., 21:28

Szerző:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Egyesült Királyság és Franciaország – hétfőn kötelezettséget vállalt, hogy „megakadályozza az atomfegyverek további terjedését” – jelentette be a francia elnöki hivatal.  

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezmény (atomsorompó-szerződés, NPT) felülvizsgálati konferenciája előtt, hétfőn kiadott közös nyilatkozatában az öt atomnagyhatalom hangsúlyozta, hogy „együtt kíván működni valamennyi állammal olyan biztonsági környezet létrehozásában, amelynek köszönhetően nagyobb haladást lehet elérni a leszerelésben, s amelynek végső célja egy atomfegyverek nélküli világ létrehozása” – áll az öt ország ezirányú munkálatait két éve koordináló francia elnöki hivatal közleményében. Az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciáját az ENSZ égisze alatt, a 191 részes állam részvételével január 4. és 28. között tartják New Yorkban.

„Megerősítjük, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni”

– olvasható az öt ország közleményében.

„Tekintettel az atomfegyverek esetleges bevetésének kiterjedt következményeire, kijelentjük, e fegyvereknek csak védelmi, elrettentő és háborút megelőző célokat kell szolgálniuk”

– tették hozzá.

„Mi valamennyien fenntartani és erősíteni akarjuk azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozzák atomfegyverek nem engedélyezett, illetve nem szándékos felhasználását”

– fogalmaztak a közleményben.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn reményét fejezte ki, hogy Oroszországnak a BT négy másik tagállamával közösen tett kötelezettségvállalása segít enyhíteni a nemzetközi feszültségeket. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva szerint továbbra is szükséges az öt állandó BT-tag csúcstalálkozójának összehívása.

„Kína szerint a nyilatkozat hozzájárul a kölcsönös bizalom erősítéséhez és a nagyhatalmak közötti versengés egyeztetéssel és együttműködéssel történő felváltásához”

– jelentette ki a Hszinhua kínai hírügynökség szerint Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes.

A NTP-szerződés jogilag „atomfegyverrel rendelkező államnak” ismeri el a BT öt állandó tagját. Három másik, atomfegyverrel rendelkezőnek tekintett ország – India, Pakisztán és Izrael – nem részese a szerződésnek. Észak-Korea bírálja az atomsorompó-szerződést.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shutterstock)