Angela Merkel izraeli búcsúlátogatásán is dolgozott

Németország és Izrael együttműködésének fejlesztéséről és biztonsági kérdésekről tárgyalt az izraeli elnökkel.

2021. október 10., 13:26

Szerző:

Németország és Izrael együttműködésének fejlesztéséről és biztonsági kérdésekről tárgyalt búcsúlátogatásán Jeruzsálemben Angela Merkel német kancellár – jelentette a katonai rádió vasárnap. Tizenhat éves kancellárságának hetedik, utolsó izraeli látogatásán Merkel elsőként Naftali Bennett miniszterelnökkel tartott négyszemközti megbeszélést szállásán, a jeruzsálemi Dávid király szállodában, írja az MTI.

Bennett az iráni nukleáris fenyegetés veszélyességére figyelmeztette Merkelt, és nemzetközi együttműködést sürgetett Irán közel-keleti terjeszkedésével és atomfegyver-fejlesztési lehetőségével szemben. Bennett közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy noha kiválóak a két ország kapcsolatai, újabb területeken növelhetik az együttműködést, elsősorban az innovatív technológiai iparágakban.

Az izraeli miniszterelnök a kormányülés nyitó beszédében Izrael igaz barátjának nevezte a német kancellárt,

és kifejtette, hogy az izraeli kormány számos kérdésben egymástól gyökeresen eltérő nézeteket valló tagjai egyetértenek a Németországgal ápolt kapcsolatok fontosságában és Angela Merkel nagyrabecsülésében.

„Ez a kivételes kapcsolat hatalmas történelmi sebre alapozott. Különösen nagyra tartjuk folyamatos elkötelezettségét Izrael biztonságáért”

– mondta Bennett Merkelnek a kormány ülésén. „Izrael biztonsága Németország nemzeti érdeke. Nem vagyunk semlegesek ebben a kérdésben” – idézte az izraeli kormányfő a német kancellár régebbi szavait, és kiemelte ennek az álláspontnak az erkölcsi jelentőségét Európában.

 

Merkel az ülésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy

Németország a jövőben is elkötelezett lesz Izrael biztonsága mellett,

de hozzátette, hogy néha vannak nézeteltérések az országok között, például a palesztin kérdésben. Azt is kifejtette, hogy hibának tekinti a holokauszt emlékére alapozni a kapcsolatokat.

Angela Merkel szombat este érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe, melynek további programjában a Jad Vashem holokauszt emlékmúzeum meglátogatása is szerepel, valamint megbeszélést tart Jichák Hercog államelnökkel.

A német kancellár legutóbb 2018 októberében járt Izraelben, azóta többször is elhalasztották az újabb találkozót az izraeli választások, majd a koronavírus terjedése és legutóbb, augusztusban a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt.

(Kiemelt kép: 2021. október 10., Izrael, Jeruzsálem: Angela Merkel német kancellár és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatón beszélgetnek, miután részt vett a heti izraeli kabinetülésen, amely a kétnapos izraeli látogatásának része. Fotó: Ilia Yefimovich / dpa Picture-Alliance via AFP)