Havi 686 ezer forint csak úgy? Tesztelik az alapjövedelmet

Harminc embert választanak ki első körben, akik nagyjából 686 ezer forintnak megfelelő összeget kapnának havonta.

2023. június 6., 19:14

Szerző:

Egy angol kutatócég első körben harminc emberen tesztelné, hogy milyen hatással van az életükre egy 1600 fontos alapjövedelem. A mai árfolyamon a 686 ezer forintos juttatást két évig kapják majd a kiválasztottak – írja a BBC cikke alapján a Forbes. 

Az egyetemes alapjövedelem koncepciója szerint a kormány minden állampolgárnak meghatározott fizetést ad, függetlenül a vagyonától. Az északkelet-angliai Jarrow központjából és az észak-londoni East Finchley lakosai között indítanák a programot, innen bárki jelentkezhet. A kiválasztottaknak ráadásul a személyazonosságukat sem kell majd megosztaniuk a nyilvánossággal. Bár a résztvevőket véletlenszerűen sorsolják majd ki, a tervek szerint úgy alakítják ki a csoportot, hogy az összetétele reprezentatív legyen, és arra is ügyelnek majd, hogy a kiválasztottak 20 százaléka rokkant legyen. 

Az elképzelés támogatói úgy látják, hogy az ilyen programok egyszerűsíthetik a jóléti rendszert és hatékonyan kezelhetik a szegénységet. A kritikusok szerint egy ilyen program rendkívül költséges lenne, és a közszolgáltatásoktól vonna el forrásokat. Ráadásul nem is feltétlenül segítene a szegénység enyhítésében.

A kutatást az Autonomy nevű kutatócég végezné, akik egyelőre pénzügyi támogatókat keresnek a projekthez.

A walesi munkáspárti kormány tavaly 20 millió fontból – közel 8,6 milliárd forintnak megfelelő összegből – indított programot, melynek keretében általános alapjövedelmet kínálnak az állami gondozásból kikerülő fiataloknak. A walesi kísérletben 500 fiatal vesz részt, akik havi bruttó 1600 fontot kapnak – ami nagyjából a létminimumnak megfelelő összeg. A program jelenleg is zajlik, a kormány pedig azt ígéri, hogy a kísérlet végével „alaposan kiértékelik” majd.

(Fotó forrása: Shutterstock/Pathdock)