A Pegasus-ügyet leleplező újságírókat jutalmazták a meggyilkolt újságíróról elnevezett díjjal

Az Európai Parlamentben adták át a díjat a nemzetközi konzorciumnak.

2021. október 14., 13:42

Szerző:

A Forbidden Stories, oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorciumot díjazták csütörtökön az Európai Parlamentben, írja a Népszava. A 27 tagú páneurópai zsűri a Pegasus-ügyet leleplező projektjüket jutalmazta a 20 ezer eurós pénzdíjjal. A Pegasus izraeli kémszoftvert több kormány is használta megfigyelésre, a gyanú szerint köztük a magyar kormány is.

A Forbidden Stories olyan újságírókból áll, akik meggyilkolt, bebörtönzött vagy megfenyegetett kollégáik tényfeltáró nyomozásait folytatják. 2017-es megalakulásukkor Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságíró munkáját is folytatták, róla lett elnevezve a díj, amit most megkaptak.

A díjra bármely szakmai csoport, vagy újságíró jelentkezhet olyan oknyomozó anyaggal, ami az uniós tagállamok egyikében már megjelent a nyilvánosságban. A 15 fős döntőbe két magyar szakmabeli is bejutott:  Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója a magyar közmédia belső működését feltáró cikksorozatával, valamint Sarkadi Nagy Barna, a Vsquare oknyomozó újságíró-hálózat tagja a szélsőséges politikai erők közép- és kelet-európai térhódításáról szóló riportjával.

(Kiemelt kép: egy számítógép és egy mobiltelefon illusztrációja, amelyen az NSO Group Technologies honlapja és egy malware logotipo látható. Az NSO Group Technologies a Pegasus fejlesztője. Az NSO által kifejlesztett és államoknak eladott, okostelefonokat célzó kémprogramot többször használták újságírók, politikai ellenfelek és emberi jogi aktivisták elleni kémkedésre. Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)