A holokauszttal viccelt a tokiói olimpia nyitóünnepségének főszervezője, kirúgták

Újabb szervező kényszerült távozni.

2021. július 22., 18:34

Szerző:

A tokiói olimpia szervezői kirúgták a nyitóünnepség főszervezőjét, mert kiderült, hogy korábban a holokauszttal viccelődött, írja a Reuters. A kirúgás egy sor, az olimpia szervezői számára kellemetlen ügy után jött. Pár nappal ezelőtt az ünnepség egyik zeneszerzőjét rúgták ki, mert iskoláskorában több osztálytársát zaklatta, köztük fogyatékkal élőket is. 2021 elején pedig az olimpiai szervezőbizottság elnöke kényszerült lemondani, mert szexista és degradáló megjegyzéseket tett egy japán előadóművészre.

„Fel szeretném ajánlani őszinte bocsánatkérésemet az okozott problémákért és aggodalmakért, miközben a nyitóceremónia már majdnem itt van” – közölte Szejkó Hasimotó, a szervezőbizottság új elnöke. A kirúgott Kobajasi Kentaróról az utóbbi hetekben került elő a japán médiában az 1998-as felvétel, amin a holokauszttal viccelődik. Kobajasi egy közleményben bocsánatot kért a múltban tett megjegyzéseiért.

A Simon Wiesenthal Központ, egy nemzetközi zsidó jogvédő szervezet a felvétel nyilvánosságra kerülése után közlemény adott ki arról, hogy az olimpia megsértené a holokauszt több mint hatmillió áldozatát, ha Kobajasi részt vesz a szervezésben. A japán miniszterelnök, Josihide Szúga a botránnyal kapcsolatban elmondta, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja felvételen elhangzottakat. 

(Kiemelt kép: Munkások dolgoznak a Jokohamai Baseball Stadionban 2021. július 21-én, két nappal a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia megnyitása előtt. MTI/AP/Matt Slocum)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.