A helyi ispán betiltotta a Pride-ot, könnygázt fröcskölt a rendőrség

A török rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel az Isztambul központjában tartandó Pride felvonulásra készülő aktivistákat, egy héttel azután, hogy a város kormányzója betiltotta az eseményt.

2022. június 27., 07:07

Szerző:

A hatóságok a vasárnapi felvonulást azért tiltották be, mert állításuk szerint az megzavarta volna a közrendet. Az aktivisták szerint a tilalmat a konzervatív muszlimok megnyugtatására rendelték el. A tüntetőkkel összecsapó egyenruhások több tucat embert, köztük újságírókat vettek őrizetbe – írta az Index.

A központi Taksim téren összegyűlt néhány száz ember gyorsan szétszéledt, miután a rendőrök megjelentek a helyszínen. Az aktivisták szerint a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, amikor megpróbáltak áttörni a rendőrsorfalon, hogy elérjék Isztambul melegbarát negyedének szívét, az Istiklal utcát, írja az arunrathi.com. Vasárnap a rohamrendőrök megakadályozták a Taksim tér megközelítését, és a közeli Cihangir negyedben, ahol az emberek megpróbáltak összegyűlni, számos utcát lezártak. A környék tömegközlekedését is leállították, írja a Reuters.

A homoszexualitás Törökországban nem számít bűncselekménynek, de az ezzel szembeni ellenséges magatartás széles körben elterjedt, és a rendőrség az évek során egyre keményebben lépett fel a hasonló jellegű felvonulások ellen.

A Beyoglu kerület helyi hatóságai betiltották a június 20-26. közötti Pride-hét minden rendezvényét, mondván, hogy azok a társadalom érzékenysége miatt zavargásokhoz vezethetnek. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: ZEYNEP KURAY / AFP)