Többezrek vére tapadhat a kezéhez: csütörtökön kezdődik egy 100 éves, volt SS-őr pere

Egy náci koncentrációs táborban 3518 gyilkosságban volt bűnrészes a 100 éves férfi.

2021. október 9., 17:17

Szerző:

Csütörtökön kezdődik a németországi Brandenburg an der Havel városában, egy 100 éves, volt SS-őr pere – közölte a CNN. Az ügyészség szerint a férfit azzal vádolják, hogy a Sachsenhausenben lévő náci koncentrációs táborban őrként töltött ideje alatt 3518 gyilkosságban volt bűnrészes.

A vádlott állítólag 1942-1945 között, az egykori sachsenhauseni koncentrációs táborban dolgozott börtönőrként, ez idő alatt a táborban foglyok tízezrei haltak meg kényszermunka, éhezés, betegségek, orvosi kísérletek és rossz bánásmód miatt. A Berlin külvárosában található koncentrációs táborban 1936 és 1945 között több, mint 200 ezer embert internáltak.

„A vádlottat azzal vádolják, hogy a koncentrációs táborban kegyetlen és alattomos gyilkosságokban segédkezett, vállalva a felbujtó szerepét” – áll a vádiratban. A vádak között szerepel:

"a szovjet hadifoglyok 1942-ben történt lelövése, a foglyok mérgesgáz alkalmazásával történő meggyilkolásában való bűnsegédlet és felbujtás, valamint egyéb lövöldözések és a foglyok megölése ellenséges körülmények megteremtésével 

az egykori Sachsenhausen koncentrációs táborban”. Az ügyészek a német adatvédelmi törvényeknek megfelelően, nem nevezték meg a százéves férfit. A férfit kora ellenére tárgyalóképesnek ítélték. A bíróság összesen 22 tárgyalási napot tűzött ki. Az ügyészek 18 hónapig nyomoztak a férfi után, Thomas Will, a náci bűnöket vizsgáló németországi központi nyomozóhivatal vezetője szerint Ludwigsburgban „Különböző forrásokból gyűjtöttünk bizonyítékokat. A férfi neve a Sachsenhausenben és a moszkvai katonai levéltárban végzett kutatások során bukkant fel” – mondta Will a CNN-nek.

Will a CNN-nek az is kifejtette, hogy a vádlottal szemben felhozott vádak alapján börtönbüntetésre lehet számítani, de azt mondta, hogy a várható ítélet kimeneteléről nem tud nyilatkozni. Németország versenyt fut, hogy a náci háborús bűnök utolsó életben maradt – immár jócskán idős korban lévő – elkövetőit bíróság elé tudja állítani. Közel nyolc évtizeddel a náci rezsim összeomlása után Will szerint egyre szűkül azoknak az ügyeknek a lehetséges köre, amelyekben a náci háborús bűnök utolsó túlélő elkövetőit bíróság elé lehet állítani.

(Kiemelt kép: Látogatók az egykori Sachsenhausen koncentrációs tábor bejáratánál 2004. január 27-én a keleti Oranienburg városában, az 59. Holokauszt Emléknapon. Fotó: MICHAEL URBAN / DDP IMAGES/AFP.)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.