Visszaesett az EU népszerűsége Magyarországon

Csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon, elsősorban a fiatalok körében – derül ki az Eurobarometer legfrissebb adataiból.

2023. március 25., 09:01

Szerző:

Az Európai Bizottság megbízásából készült felmérés 1040 fős mintával készült január 12. és február 6. között.

A jelentés adatai szerint most a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra – ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól, és a fél évvel ezelőttinél 12 százalékkal kevesebb – közli a jelentés adatait a Klubrádió. Az itthoni válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye van az EU-ról.

Az Eurobarometer szerint a támogatottság csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető. Ezt nagyban befolyásolhatta,  hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek (azaz a magyar hallgatók közel háromnegyede) nem pályázhat a jövőben uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

Hozzáteszik: nemcsak a fiataloknál, de a többi korosztályban is csökkent az EU támogatottsága Magyarországon. Ehhez hasonlóan alakult az Európai Unióba vetett bizalom is: míg ez az adat tavaly nyáron 56 százalék volt, idén télen már csak a válaszadók 50 százaléka nyilatkozott itthon úgy, hogy bízik az EU-ban.

Ezzel együtt az unión belüli demokráciában még mindig jobban bízunk, mint az itthon tapasztalhatóban.

(Kiemelt kép: Európa zászlaja egy zászlórúdon lobog a kék égbolton egy napsütéses nyári napon a görög fővárosban, Athénban 2022. júliusában. Az Európa zászló vagy európai zászló az Európa Tanács és az Európai Unió EU jelképe. 2022. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP)