Végre lehullt a lepel a Corvin áruház homlokzatáról

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.

2023. június 6., 20:21

Szerző:

Az 1926-ban átadott Corvin áruház régi-új homlokzatának bemutatása után a tulajdonos és üzemeltető Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa, Balogh Viktor újságíróknak elmondta: az épület felújítása összesen mintegy 8 milliárd forintba kerül, amit saját forrásból, illetve a Raiffeisen Bank finanszírozásával valósítanak meg. A homlokzat helyreállítására körülbelül 1 milliárd forintot fordítottak.

Az épületben a közösségi terek mellett üzletek és irodák lesznek, az üzletek nagyobb része már bérbe van adva, az irodák többségéről még folynak a tárgyalások. A 16 ezer négyzetméternyi terület nagyjából fele lesz üzlet, a másik fele iroda. 

A homlokzat ünnepélyes felfedése előtt beszédet mondott Balogh Olivér, a Corvin Palace egyik tulajdonosa, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere, Erő Zoltán főépítész és Karácsony Gergely főpolgármester. 

Budapest egyik legrégebbi nagyáruházának építését 1915-ben kezdték meg az (akkor még) Népszínház utca 1-2. szám alatt, emiatt az addig ott üzemelő Apolló Mozinak máshová kellett költöznie. Tizenegy évvel később, március elsején adták át a vevőknek a Corvin Áruházat, amely számos átalakuláson ment keresztül az elmúlt közel száz év során.

A neoklasszicista stílusjegyeket hordozó épület Reiss Zoltán tervei alapján készült el, az áruház első igazgatója és a részvénytársaság alelnöke pedig Lewin Miksa volt, aki „speciális szaküzletek elmés közösségének” nevezte a Corvint. A homlokzat alapján egyemeletesnek tűnő áruház valójában négy emeletet rejtett. A belső térbe belépve üvegcsarnokkal,  homlokzatán pedig Pongrácz Szigfrid és Beck Ö. Fülöp plasztikáival, illetve szobraival találkozhattak a vásárlók. Nem csak ruhákat lehetett vásárolni a létesítményben, volt benne vendéglő, kávéház, menetjegyiroda, méteráruüzlet, kalapszalon és gyorsfényképészet is – írja a thebudapester.

(Kiemelt képünkön: Lehullt a lepel a Corvin áruház homlokzatáról 2023.06.06-án. Kép forrása: MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.