Uniós pénz hiányában kirúgja dolgozóit egy állami cég

A dolgozók felét kirúgja a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.

2023. június 7., 10:19

Szerző:

Komoly leépítést jelentettek be a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-nél (DKF), miután továbbra sem érkeznek uniós pénzek Magyarországra – tudta meg a 24.hu. A lap információi szerint a DKF tavaly tavasszal még 180 feletti dolgozói létszámmal működött, jelenleg nagyjából 120-an vannak a cégnél, de a friss bejelentés szerint a megmaradt munkavállalók legkevesebb felét kirúgják. A leépítés kétkörös lesz. A dolgozók korábban 13. és 14. havi fizetést is kaptak. 

A 24.hu értesülései szerint a dolgozókat egy tájékoztatóra hívták be május utolsó napján, ám az elhangzottak nem érték meglepetésként őket, egy-két hete terjedt már pletyka az elbocsátásról. Igaz, három héttel ezelőtt meg még azt a tájékoztatást kapták, hogy az év végéig rendelkezésre áll a működéshez szükséges pénz, és várják a projekteket. A csoportos és a személyes tájékoztatón egyaránt elhangzott, hogy a cégvezetés sajnálja a történteket, és próbál segíteni, hogy cégcsoporton belül találjanak helyet az elbocsátottaknak, de konkrétumokról nem esett szó.

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. az állam 100 százalékos tulajdonában lévő, határozatlan időre alapított gazdasági társaság, ami egy kormányredelet alapján az e-közigazgatással, informatikával, valamint infokommunikációs infrastruktúrával kapcsolatos fejlesztési programok keretében megvalósuló projektek megvalósítását látja el uniós pénzekből. A céget 2021 februárjában alapították, jelenlegi vezérigazgatója Takács Gábor. A DKF tulajdonosi jogait a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. (DMÜ) gyakorolja. Ennek ügyvezetője Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke, aki nemrég a részben állami tulajdonba került Vodafone vezetésébe is beült. A DMÜ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozik. 

 

Az állami cég az elbocsátások ellenére jelentős összegű vállalkozási szerződéseket kötött a 4iG-vel, illetve a kormányzati médiakampányokat gyártó Balásy Gyula féltestvérének vállalkozásával. 

Az Opten nyilvántartása szerint a cégnél 127 főt foglalkoztatnak, az éves beszámolóból pedig az derül ki, hogy személyi jellegű ráfordításokra tavaly 2,55 milliárd forintot költöttek. A vezető tisztségviselők díjazása 31 946 000, a felügyelőbizottság díjazása 9 millió forint volt – olvasható. A társaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint az ügyvezető havi bruttó 1,55 milliót, három igazgató bruttó 2 milliót, egy pedig bruttó 700 ezres alapbért kap, a felügyelőbizottsági tagok 225 ezer és 300 ezer forint közötti tiszteletdíjban részesülnek.

Az ötmillió forint feletti szerződésekből pedig az derül ki, hogy az állammal intenzíven bizniszelő 4iG ettől a cégtől is jelentős megrendelésekhez jutott. Csak tavaly 1,1 milliárd forint értékben kötött velük mint konzorciumvezetővel vállalkozói szerződést. Jelentős megrendelés-állománnyal bír a kormányzati kampányok szervezését végző Balásy Gyula féltestvérének cége is. A Balásy Bulcsú vezette Fornax ICT Kft. 2022-ben – konzorcium vezetőjeként vagy tagjaként – körülbelül 780 millió forint megbízáshoz jutott, és már az idén kötött egy 220 milliós üzletet.

(Kiemelt képünkön a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. utcaképe/Google maps)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.