Ilyen volt a Pegasus-botrány miatt szervezett tüntetés

Több ellenzéki politikus is felszólalt. A demonstráción nem volt atrocitás. Helyszíni beszámoló.

2021. július 26., 22:45

Szerző: ,

Legalább ezren mentek el a Terror Háza elé, hogy onnan a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vonuljanak hétfő kora este. A tüntetők zöme fiatal, huszonéves volt, ám jócskán akadt közöttük az idősebb korosztályból is. „Mondjunk nemet a megfigyelésre”, ezzel a címmel hirdetett tüntetést a Momentum, amelyen mind a hat ellenzéki párt részt vett.

(A tüntetésen felszólaló politikusok és jelöltek, balról: Lukácsi Katalin, Gyenes Szilárd, Donáth Anna, Z. Kárpát Dániel, Pálinkás József, Dorosz Dávid, Bárándy Péter és Tetlák Örs.)

Szépen gyülekezett a tömeg a Terror Háza előtt, és hat órára már többszázan voltak azok, akik hallgattak a hívó szóra, és egyértelművé tették: nem akarnak olyan országban élni, ahol lehallgatják őket. Hat óra után nem sokkal pedig elindult a tömeg a Fidesz Lendvay utcai székháza elé. Útközben folyamatosan az „Orwell Viktor”-t, „ÁVH, ÁVH”-t, és „Diktátor, diktátor” szövegeket skandálta a tömeg. Nem mellesleg az egész tüntetést áthatotta a rendszerváltáskori párhuzamok sorozata.

 

A tüntetők az Andrássy úton, a szervizúton vonultak, rendőri felvezetéssel. A menet elején egy nagy molinót vittek, amelyre a rendszerváltáskor használt plakát mintájára oroszul azt írták, „2022: Tovarisi konyec” és amelyen a felirat mellett egy orosz katona látszott hátulról.

Gyenes Szilárd volt az első felszólaló, akit valószínűleg azért figyeltek meg, mert ő volt a hulladékgazdálkodást végző Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetője. Gyenes úgy fogalmazott, nem gondolta, hogy azon a listán, amelyen ő és a családja szerepelt, valaha rajta lehet. Mint mondta, ő nem tett mást, csak tisztességesen végezte a munkáját. Gyenes attól tart, hogy amit a Pegasus-botrány során láttunk, csak a jéghegy csúcsa, és nagyon súlyos dolgok fognak még kiderülni, ha egyszer vége lesz a Fidesz uralomnak.

 

(A képen Gyenes Szilárd, a Zöld-Híd volt elnöke, az egyik lehallgatott, Fotó: Karancsi Rudolf/168)

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta: a kormánynak most azonnal le kell mondania. Szerinte „megfigyelőállamban" élünk, ahol a magánélet legféltetettebb titkaiba is belelátnak. Véleménye szerint a zsarolásnak következménye van tette hozzá.

(A képen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Fotó: Karancsi Rudolf/168)

Arató Gergely (DK) azt mondta: volt pár jó évünk a rendszerváltozás után. Úgy fogalmazott, most újra nyakunkba helyezik a megfigyelést, de előbb elő akarták írni, hogy ki a jó hazafi, hogy mit gondolhatunk, hogy milyen családunk lehet, kit szerethetünk. Mint mondta a megfigyelési ügynek az a tétje, hogy elveszik-e az életünket.

(A képen Arató Gergely, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese. Fotó: Karancsi Rudolf/168)

Tetlák Örs (LMP) arról beszélt, hogy meg kell találni a megfigyelési ügy felelőseit, és a kormánynak le kell mondania. Úgy vélte, most egy olyan pillanathoz érkeztünk, amikor bárkit lehallgathatnak. „A rendszerváltás óta eltelt harminc év és ugyanott tartunk mint akkor. Ami az utóbbi 8-10 napban folyt, a szerencsétlenkedés, a felelősség elkenése ez nem mehet tovább.” – mondta Tetlák.

(A képen Tetlák Örs, az LMP képviselője. Fotó: Dimény András/168)

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülése nyilvánvalóvá tette, hogy a kormánypártok elismerték bűnösségüket a lehallgatási ügyben, hiszen nem jelentek meg a képviselőik. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy nincs két Fidesz, a bolsevik hazugsággyár mindenkit utolér. "A kormánypárti újságírók ne gondolják, hogy ők megússzák” - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel a 168-nak nyilatkozva elmondta, szerinte „egy normális demokráciában nem fordulhatna elő, hogy embereket azért hallgatnak le, mert nem kormánypárti szavazók”. Hozzátette: a kormány úgy akarja a nyilvánosság előtt feltüntetni ezt az ügyet, hogy minden államban kell terrorelhárítást végezni. „A hatalom nem veszi észre, hogy a fiatal demokraták öreg bolsevikokká váltak” – fogalmazott a Jobbik alelnöke.

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány ugyanazokat az eszközöket veti be kritikusaival szemben, amiket fiatal korukban ellenük használt a kommunista állampárt. A politikus azt is elmondta, hogy Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, Stummer János azonnal reagált a botrányra, és összehívta a bizottságot az eset kivizsgálására, a bizottság fideszes képviselői azonban nem jelentek meg az ülésen. A jobbikos politikus szerint beszédes, hogy a fideszes képviselők nem próbálták nyilvánosan bizonyítani ártatlanságukat az ügyben. Felszólalását azzal zárta, hogy „a Fidesz a történelem szemétdombján végzi”.

(A képen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője. Fotó: Dimény András/168)

Bárándy Gergely, az MSZP volt képviselője arról beszélt, hogy ez egy felháborító állomása annak, amit 2010 óta a kormány művel: egyre közelebb tolja az országot a keleti típusú rendszerekhez. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz átalakította az Alkotmánybíróságot, és elűzte a CEU-t.  Bárándy Gergely a 168-nak elmondta: egy olyan pillanatnak vagyunk tanúi, amely példátlan Európában, sajnos Magyarországon nem az. Mint mondta, fel kell emelnünk a hangunkat a rendszer működésének minden olyan eleménél, amely közelebb tolja az országot az autokráciákhoz, a keleti diktatúrákhoz.

(A képen Bárándy Gergely, az MSZP volt képviselője. Fotó: Dimény András/168)

 „A titkos információgyűjtés akkor lehetséges, ha terrorveszély van, az állam rendjét veszélyezteti valami, vagy súlyos bűncselekményt készül valaki elkövetni. Itt most ez nem áll fenn. Éppen ezért, ha a miniszter engedélyezte ezeket a titkos információgyűjtéseket, a hatalmával visszaélt, akkor az a probléma. Ha nem engedélyezte, akkor konkrétan bűncselekményt követtek el azzal, hogy ezt engedélyezték” – tette hozzá Bárándy.

A tömeg a beszédek között is folyton a kormány lemondását követelte, illetve azt skandálták: „Börtönbe! Börtönbe!”

Pálinkás József (az Új Világ Néppárt elnöke) úgy fogalmazott: a kormány megpróbálja mindenáron megtartani a hatalmát és „senki nincs biztonságban”. Az Új Világ Néppárt elnöke emlékeztetett arra, hogy 1989-ben is azt mondtuk, "Elég volt!" és utcára is mentünk ezért. Pálinkás szerint most is ezt kell tenni, erőt kell mutatni és nyilvánvalóvá tenni, hogy ez így tovább nem folytatódhat. "A magyar állam visszatért a terror eszközeihez: lehallgatnak, megfélemlítenek, megaláznak embereket” – mondta Pálinkás. 

(A képen Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke. Fotó: Karancsi Rudolf/168)

Márki-Zay Péter szerint a hatpárti koalíciót is rá kell venni az elszámoltatásra. Mint mondta: más országokban nagyon jól szabályozott keretek vannak arra, kiket, mikor és hogyan lehet lehallgatni.Úgy fogalmazott: itt nem egyszerű lehallgatásról van szó, hanem kémfegyvert használtak, amihez senki engedélyét nem kérték, azért tették, mert ezek az emberek nem értettek egyet Orbán Viktorral.

Pegasus-botrány

Hétfőn egyébként összehívták a Nemzetbiztonsági bizottságot, de a fideszes képviselők nem mentek el. És bár Pintér Sándor belügyminiszter hiába volt ott, a kormánypártiak hiánya miatt a bizottság határozatképtelen volt, és napirendet sem fogadhatott el. Stummer János az ülés után azt mondta a 168-nak, hogy nem hagyják annyiban, nagyobb fokozatra kapcsolják a belső ellenőrzést. A jobbikos politikussal készült interjút itt tudja elolvasni

A Pegasus-botrány július 18-án robbant ki, ekkor jelentek meg ugyanis azok a tényfeltáró cikkek, amelyek arról szóltak, hogy az Orbán-kormány is vásárolhatott egy izraeli szupertitkos kémszoftvert, amellyel magyar újságírókat és üzletembereket hallgathattak le. Ezt többen is állítják, miután bevizsgáltatták az okostelefonjukat, és megtalálták rajtuk a Pegasus nevű kémszoftver használatának nyomait. A kormány egyébként azóta sem adott egyértelmű választ az ügyben, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, 2010 óta nem hallgattak le senkit törvénytelenül. Varga Judit pedig azt mondta, ő nem, hanem Völner János adhat engedélyt lehallgatásokra. Orbán Viktor pedig a közrádióban múlt pénteken úgy reagált, lehet spekulálni, de ő nem szereti a bonyolult spekulációkat, inkább az egyszerűbb dolgokat kedveli.

(Kiemelt kép: Tüntetés a Pegasus-botrány ellen a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt, 2021.07.26. Fotó: Dimény András, Karancsi Rudolf)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.