Tornádó volt Óbudán, Kékestetőn megdőlt a csapadékrekord

Úgy tűnik, a májusi heves esőzések júniusban is folytatódnak.

2023. június 7., 12:56

Szerző:

Kedd estére zivatarok újabb hulláma érte el a főváros térségét, Óbudán, az Aranyhegyen 20 óra 15 perc körül az egyik zivatarfelhőből nem mezociklonális tornádó is kialakult – írta meg az Időkép.

A meteorológiai portál több videót is mutatott a jelenségről, amit az internetezők küldtek. A portál megjegyezte azt is hogy két héttel korábban Kétegyháza közelében alakult ki az idei év első tornádója, nem kellett sokat várni a másodikra.

A zivatarok az ország legmagasabb pontját sem kerülték el, megdőlt a napi csapadékrekord kedden Kékestetőn: 122 milliméter eső esett egy nap alatt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

A meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

(Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)
    

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.