Költő, ejtőernyős, nemzeti hős – Szenes Hanna kiállítás lesz Dombóváron

Az izraeli-magyar költő századik születésnapja alkalmából. 

2021. szeptember 14., 16:41

Szerző:

A második világháború idején mártírhalált halt költő, Szenes Hanna életét bemutató kiállítás nyílik Dombóváron. A bemutató a Riesz József Emlékházban lesz megtekinthető. A vándorkiállítás 17 tablón keresztül mutatja be Szenes Hanna történetét.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális egyesület közösen hozta létre a Szenes Hanna életéről szóló kiállítást. A tablókon láthatóak lesznek a költőt ábrázoló korabeli fotók, és a róla készült újságcikkek is. A kiállításon bemutatják majd a költő naplóbejegyzéséiből készített montázsokat, valamint a zsidók jogfosztásáról és a holokausztról szóló beszámolókat is. 

Szenes Hanna asszimilálódott zsidó családban született 1921-ben Budapesten. A költő 1939-ben távozott Palesztinába. A második világháború idején csatlakozott a brit hadsereghez. A királyi légierő tagjaként 1944. márciusban ledobták a volt Jugoszlávia területére, annak érdekében, hogy a zsidó ellenállást segítse a térségben. A magyar határt átlépve azonban elfogták és kivégezték. 

Szenes Hanna magyar és héber nyelven egyaránt alkotott. Dombóvárhoz köti, hogy a harmincas évek közepén több nyarat is töltött ott rokonainál. A városban még 2019-ben teret is neveztek el róla. 

(Forrás: Wikipédia)