Ramaty időnk lesz

Felhős, borult ég, eső, zápor, zivatar vár ránk pénteken.

2023. március 31., 07:31

Szerző:

Délelőtt a Dunántúlon, majd a déli óráktól keleten is megnövekszik a felhőzet, ezért erősen felhős idő várható. A legtöbb napsütés az ország déli részén valószínű – írja az OMSZ. A nap második felétől újra több helyen várható eső, zápor, egy-egy helyen zivatar is. Megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik a déli, délnyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 16 és 21 fok között valószínű, de északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 9 és 13 fok közé hűl le a levegő.

A légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt melegfronti hatások tapasztalhatóak. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Hőmérsékleti hullámvasúton jár időjárásunk, ami tavasszal gyakori eset. A délies áramlással érkező meleg légtömegben 20 fok fölötti maximumok alakulnak ki, míg az ezt követő sarkvidéki eredetűben hóesés és éjszakai fagyok jönnek. Az elmúlt három éjszaka előfordult -1, -7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak elsősorban a csonthéjasokban, főleg a kajsziban. Esővel az ország döntő részén nagyon jól állunk, kivétel ez alól az északnyugati országrész, amely a Hajnalka napi, szinte saját légörvényünk markáns csapadékából is jórészt kimaradt.

A folytatás hasonló, bolondos, immár áprilisi időt ígér: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

(Kiemelt képünk: Érdekes fényjáték a nagy sötét felhők között napnyugta előtt a budai hegyek fölött 2020. március 13-án. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.