Puccsot terveztek a német kormány ellen – rendőrkézen a terroristák

Egy bukott arisztokratát terveztek megtenni uralkodónak. Nem kizárt, hogy a mozgalmat az orosz titkosszolgálat is segítette.

2023. március 22., 12:15

Szerző:

Tavaly decemberben, hogy német szövetségi nyomozók az ország történetének egyik legnagyobb terrorizmusellenes akciója részeként őrizetbe vették egy összeesküvés-elméletet követő mozgalom tagjait.

A Reichsbürger („birodalmi polgár”) néven ismert csoport résztvevői elleni razziában több mint 3000 rendőr vett részt, 23 embert tartóztattak le 11 szövetségi államban, köztük rendőröket, katonákat, egy herceget és egy bírót.

A Hvg idézte Lars Otte szövetségi ügyészt, aki a letartóztatásokat követően kijelentette: a „munka igazán csak akkor kezdődött”.

Ez a kiterjedt akciósorozat látszik most lezárulni, miután szerdán újabb 19 embert vettek őrizetbe, ezúttal 7 szövetségi államban és Svájcban. Az akció során egy hivatalos személy könnyen megsérült, az egyik feltételezett Reichsbürger ugyanis rálőtt a kiérkező rendőrökre.

A lap értesülése szerint a csoport tagjai puccsra készültek a német szövetségi kormány ellen, hogy aztán az 1871-es Német Birodalom mintájára új államot hozzanak létre. Az ideiglenes kormányt Heinrich VIII. herceg, a mozgalom feje vezette volna. A szélsőjobbos terrorista csoportnak saját fegyveres szárnya volt, tagjai között magasan képzett exkatonákkal.

(Kiemelt kép: egy, a Reichbürger elleni razzia során rendőrök állnak egy átkutatott objektum előtt Frankfurtban 2022. December 7-én. Fotó: Boris Roessler/DPA via AFP)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.