Propaganda került a Belügyminisztérium szülői kérdőívébe

A Szülői Hang sajtóközleménye szerint a belügyminisztériumi kérdőív utolsó kérdése erősen manipulatív, provokatív és nem felel meg a valóságnak. Arra kérik a szülőket, ne válaszoljanak erre a kérdésre. 

2022. december 2., 17:20

Szerző:

A Belügyminisztérium megkérdezi a szülőket az oktatás helyzetéről. Minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülője, gondviselője kitöltheti azt a kérdőívet, amelynek kérdései az „oktatásban leginkább érintettek véleményének megismerését célozzák”. Ám a Szülői Hang nevű csoport üdvözli ugyan a párbeszéd lehetőségét, ugyanakkor értetlenül áll a kérdőív utolsó kérdése előtt, amely nem csak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is, és az egyébként is feszült oktatási légkörben alkalmas arra, hogy a tiltakozó pedagógusok ellen hangolja a kitöltőket: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”

Provokatív, irányított kérdéssel akarnak véleményt kicsikarni a szülőkből

„Értetlenül állunk a kérdőív utolsó kérdése előtt, amely nem csak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is. A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is; a tanulók a demonstrációkon saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye (12. és 13. cikk) rögzíti. Kérjük a szülőket, hogy a hazugságokat tartalmazó kérdést ne válaszolják meg, és írják meg véleményüket a kérdőívben, melyhez sablonszöveget is ajánlunk.” – írja a Szülői Hang.

Ez a kérdés hazugságot tartalmaz, és nem lehet rá jól válaszolni. A pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, rendszerszintű problémái miatt is, melyek veszélyeztetik az ország és gyermekek jövőjét. 

A Szülői Hang azt javasolja a kérdőívet kitöltő szülőknek, hogy az utolsó kérdésre ne válaszoljanak, és a szöveges mezőben az alábbi választ adják, amit természetesen módosíthatnak és kiegészíthetnek a személyes tapasztalatok és problémák leírásával.

A kölzeményben leírták a követelésüket a pedagógusokkal és a diákokkal közösen:

Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”

(Kiemelt képünk illusztráció. Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.