Petíciót indítottak a tanárokat sújtó „státusztörvény” ellen

Az aHangon petíciót indított a PDSZ és a Pedagógus Egység annak felmérésére, hogy országszerte hányan mérlegelik, hogy elhagyják a pedagóguspályát a státusztörvény bevezetése esetén. 

2023. március 31., 10:39

Szerző:

A kezdeményezéshez csatlakozott a 2013-ban létrejött Hívatlanul csoport is.  Két napon belül már több mint 1600-an aláírták a petíciót, amelyet az ADOM Diákmozgalom, a TASZ – Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Anyák, a Civil Bázis, az Ejha! – Emberi jogi nevelők hálózata és az aHang támogat.

Az aHang-on közzétett petíció oldalán megjelenteken kívül készült egy összefoglaló is arról, hogy milyen, a tanárok és a diákok jogait csorbító változásokat hozna a státusztörvény, amely szemléletesen igazolja, hogy a magyar kormány a törvénytervezettel nem tesz eleget az Európai Unióval az EFOP Plusz program keretében aláírt megállapodásának, amely szerint a „Kormány és a Parlament nem fog egyoldalúan bevezetni a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglévő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat. Ilyen intézkedésre kizárólag a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel folytatott érdemi társadalmi párbeszéd alapján, különösen a szerzett jogok tekintetében konszenzusra törekedve kerülhet sor.” 

(Kiemelt képünk: Diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)