Tudja mi a különbség az oltáspárti és az oltás-soviniszta között?

A virológus szerint nem kell aggódni a majomhimlő miatt, a koronavírus elleni védőoltásra pedig inkább ősszel lenne szükség.

2022. június 27., 14:46

Szerző:

Magyarországon 12 embernél diagnosztizálták eddig a majomhimlőt, ennek okán Rusvai Miklós virológus volt az ATV Start vendége, aki beszélt a majomhimlőn kívül a koronavírusról és a különböző vakcinákról is.

Másfél hónap alatt több, mint négyezer embernél diagnosztizálták a betegséget, ami a virológus szerint a világban valójában 12 ezer fő lehet, csak nem mindenki tudja, hogy fertőzött, de ettől függetlenül még terjesztheti a betegséget. Ennek az oka, hogy amiket tünetekként ismerünk és a képeken látunk hólyagok, azok a legjellegzetesebb esetek. Azonban ezek a kiütések lehetnek herpesz- vagy pattanásszerűek is, ezek felismerése pedig már jóval nehezebb.

Rusvai Miklós szerint amennyiben valaki megfertőződik a vírussal, akkor sem kell aggódni, mert nincs tartós hordozás, három héten belül a gyógyulás teljesmértékben végbe megy.

A koronavírusról szólva közölte: emlékeztető oltásra a virológus szerint inkább ősszel, mint a nyáron lenne szükség, leginkább krónikus betegek és 80 év felettiek körében. Itt megjegyezte, hogy a nyári koronavírus egy anomália, mert eddig nyáron kevésbé volt jelen a vírus, illetve alapvetően a légúti megbetegedések, azonban most találkozhatunk emelkedő esetszámokkal.

A poszt-covid tünetekről és a védőoltások mellékhatásairól elmondta, hogy szerinte nagyobb figyelmet kellene fordítani ezekre, mert tudjuk, hogy léteznek, azonban nagyon keveset foglalkoznak velük a kutatók.

Rusvai Miklós elmondta még, hogy ő nem fogja magának az újabb védőoltást beadatni, mert bár „oltáspárti”, de nem „oltás-soviniszta”.

(Kiemelt kép: a Moderna koronavírus-elleni vakcinájával oltanak az Olajág Otthonok Tejút utcai intézményében 2021. február 19-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.