Navracsics: Szájer József a barátom marad

Nem nézte meg a most előkerült felvételeket, de furcsának tartja, hogy a brüsszeli rendőrök tévéstábokkal járnak járőrözni. A volt uniós biztos szerint a vakcinákkal kapcsolatban olyan dolgot várnak el a bizottságtól, amelyre nincs hatásköre.

2021. március 26., 10:48

Szerző:

„Nem néztem bele a flamand televízió bejátszásába, mert nem érdekel az élet ilyen része. Szájer Józsefet 30 éve ismerem, mondhatni baráti a kapcsolatunk, ez ad annyi alapot, hogy ne változzon meg a baráti kapcsolatunk. Azt mindenesetre én is furcsának találom Schiffer Andráshoz hasonlóan, hogy forgatócsoportokkal járnak járőrözni a brüsszeli rendőrök” – mondta Navracsics Tibor fideszes politikus a Keljfeljancsi című műsorban a 168.hu-n.

A beszélgetésben kitértek arra, hogy a volt uniós biztos 2019. december elseje óta a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa. „Veszprém most nagyon jó formáját futja, nagyon szép állapotban van, teljesen megérdemelten nyerte meg az Európa kulturális fővárosa címet. 2019-ben 500 millió forint költségvetési támogatás érkezett, 2020-ben ötmilliárd forint jön” A műsorvezető Fiala János arra emlékeztette a politikust, hogy a közelmúltban egy nő kiugrott a veszprémi Benedek-hegyen a kilátóról. Navracsics Tibor válaszul elmondta, sokat gondolkozik azon a városvezetéssel együtt, hogy kell-e a hegyhez korlát. Most úgy gondolják, sem az ikonikus veszprémi viadukthoz, sem a kilátóhoz nem húznak fel korlátot, mert „nem lehet mindenki helyett gondolkodni és gondoskodni”

A járványhelyzetre kitérve Navracsics Tibor elmondta, meg kellett változtatnia a világlátását. „Másfél éve még elképzelhetetlen volt, hogy a velem szembe jövő, vagy szemben ülő ember nem egy ártalmatlan lény, hanem potenciális fertőzőgóc, aki akár halálos fenyegetést is jelenthet az egészségünkre. Nagyon emlékszem, amikor Budapest egyik korábbi izraeli nagykövete elmesélte nekem, milyen brutális társadalomlélektani jelenség, hogy a nagy, télikabátban utazó emberekről Izraelben nemcsak a fázósság, hanem egy öngyilkos merénylő jut eszébe”. Navracsics Tibor szerint az elkövetkező időkben dől el, hogy mennyire ver gyökeret ez a másfajta látásmód.

 A kormányzati kommunikációról szólva Navracsics Tibor elmondva, kifejezetten taszítónak tartja azt a médiahacket, amelyben elterjesztették, hogy átcímkézték a miniszterelnök vakcináját. „Összességében fontos látlelete a társadalomnak, hogy a média ferdíti az információkat”  A fideszes politikus szerint az elmúlt 30 év tapasztalatain okulva a kormányzat igyekszik szűkíteni a kommunikációs mezőt. „Tavaly azt nyilatkoztam az egyik hetilapnak, még a járvány kezdet kezdetén, hogy nem félek a járványtól, próbálom erősíteni az immunrendszerem, hogy ha elkapom, könnyen át tudjam vészelni. Erre rengeteg ember azzal hívott fel, hogy megőrültem-e? Az újság ugyanis úgy hozta le a nyilatkozatom, hogy meg akarom kapni a betegségem”

A politikus elmondta, a jelenlegi világjárvány nagyban befolyásolja a választásokat. „Mindenkinek van képe arról, hogy egy járványban gazdasági nehézségek vannak, ehhez képest mit tehet meg a kormány.

Navracsics Tibor nem érzi úgy, hogy megbukott volna Brüsszel a vakcinalogisztika terén. „Megint olyan dolgot várunk el az Európai Bizottságtól, amelyre nincs hatásköre. Az Európai Bizottságnak nem volt eszköztára, hogy megszabja a tagállamokamoknak, hogyan oltassanak, vagy kizárólagosan az Európai Bizottság által beszerzett vakcinát oltassa.

Az EB abban teljesít jól, amelyhez hazásköre van: hogyan lehetne a gazdasági válságból talpra állítani az egyes tagállamokat.” – fejtette ki a politikus a pénteki Keljfeljancsiban.

 (Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI)

 

 

 

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.