MÚOSZ: Ha a hatalom a Klubrádiót is lekapcsolja, nem marad érve amellett, hogy a magyar sajtó szabad

A magyar újságírók szövetsége szerint az adó engedélyét meg kell hosszabbítani.

2021. február 4., 18:31

Szerző:

Az elmúlt hetekben olyan hatósági lépések történtek a Klubrádió frekvenciapályázata ügyében, amelyek az érdemi döntés elhúzódását, és vele a Klubrádió elnémulását vetítik előre - szólalt fel a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Klubrádióért. Szerintük a jog és a közérdek is amellett szól, hogy a – mielőbbi – végleges döntésig az adó engedélyét meg kell hosszabbítani – írta a MÚOSZ a közleményében.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan, viszonylag széles elérésű – bár nem országos, csak regionális – közéleti adó a magyar éterben, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás. „Ez a helyzet már önmagában sérti az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódáshoz való alapjogát, és megkérdőjelezi annak a kormányzati állításnak a hitelességét, amely szerint Magyarországon a média minden szegmensében kormánykritikus túlsúly érvényesül (a rádiózásban jelenleg is egyértelmű a kormánypárti adók hegemóniája – a Klubrádió elnémításával a súlyuk 100 százalékra nőne, ami teljességgel példátlan lenne Európában)” – írták.

A MÚOSZ kitért arra, hogy az alkotmány a sokszínű és pártatlan tájékoztatást nevezi a hazai médiarendszer legfőbb alkotmányos feladatának. „Ezt a funkciót, illetve

a jogbiztonságot elsődlegesen az szolgálná, ha a Klubrádió frekvenciapályázatáról még azelőtt születne végleges (pozitív) döntés, mielőtt a jelenlegi sugárzási engedély lejár.

A médiahatóság helyzetét nagyban megkönnyítené, ha figyelembe venné, hogy olyan súlyú adminisztratív hibákat, amelyek miatt a Klubrádió engedélyét nem hosszabbították meg automatikusan, számos kormánypárti rádióadónak elnéztek a közelmúltban” – közölte a MÚOSZ.

A MÚOSZ szerint egy adminisztrációs hiba nem lehet elegendő ok egy alkotmányos előírás megsértésére.

„Magyarország ellen a nyilvánosság szűkítése, a közmédia piactorzító magatartása és a Fidesz-barát sajtó állami hirdetések útján történő illegális finanszírozása miatt jelenleg is több uniós eljárás zajlik, a jogállamisági mechanizmus életbe lépése nyomán immár a hazánknak járó uniós támogatások elapadásával fenyegetve. Amennyiben a Klubrádiót, vagyis az utolsó kormányfüggetlen közéleti adót a hatalom hatósági eszközökkel lekapcsolja,

nem marad érve amellett az állítása mellett, hogy a magyar sajtó szabad,

a kormányzat pedig nem törekszik a kritikus hangok elhallgattatására” – írták.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára kiírt pályázat lebonyolítását január közepén felfüggesztette – írta meg a Media1. A frekvenciáért hárman indultak, a Közösségi Rádiózásért Egyesület, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., illetve a Klubrádió, ami jelenleg ezen a frekvencián sugároz. A Media1 korábban arról is írt, hogy az eljárás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy a Klubrádió február 14. után tovább használhatja a frekvenciáját.

A Klubrádió ezzel kapcsolatos közleményében azt írta, 2011 és 2013 között összesen nyolc bírósági ítélet született olyan törvénysértések miatt, amelyeket az egypárti összetételű Médiatanács követett el a Klubrádióval szemben annak érdekében, hogy megfossza frekvenciájától és ezáltal elhallgattassa – írták.

(Képünk illusztráció / Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.