Merkely Béla: Így lehetne beoltani a várandós nőket

Először meg akarják hallgatni a hazai orvosok javaslatait is, aztán születik majd hivatalos iránymutatás a kismamák oltásáról.

2021. március 23., 13:07

Szerző:

Egyre inkább kezd körvonalazódni, hogyan érdemes oltani a kismamákat koronavírus ellen – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az operatív törzs mai sajtótájékoztatója előtt. Az Infostart tudósítása szerint izraeli és amerikai szakvéleményekre hivatkozva elmondta: a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után, a 2. és a 3. trimeszterben adható be.

Müller Cecília a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy először meg akarják hallgatni a hazai orvosok javaslatait is, aztán születik majd hivatalos iránymutatás a kismamák oltásáról.

Merkely hozzátette: napi szinten átlagosan 20 várandós nő kapja el a vírust. Jelenleg úgy tűnik, a koronavírus nem jut át a placentán, de a beoltott kismamáknál az ellenanyag bejuthat a keringésbe, és megvédheti a születendő gyermeket.

(Kiemelt kép: MTI | Kovács Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.