Megalakult az ötödik Orbán-kormány

A parlament keddi ülésén Orbán Viktor bemutatta új minisztereit, akik utána letették az esküjüket is, amellyel megalakult az új kormány.

2022. május 24., 17:50

Szerző:

2010 óta az ötödik alakalommal állhatok itt, hogy bemutassam magyarország új kormányának tagjait – kezdte beszédét Orbán Viktor a parlametben.  A miniszterelnök köszönetet mondott a választóknak, hogy újraválasztották, majd azt taglalta, hogy Magyarország a vírusból alig lábalt ki, a szomszédban háború van, brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű, amiért onnan nem kapunk segítséget. Aggodalmát fejezte ki, hogy a 2020-30-as évtized a veszély, bizonytalanság és a háború kora lesz, amiért egy erős magyar kormányra van szükség. Majd párhuzamot vont Magyarország és az Európai Unió között, az utóbbiról azt mondta, hogy ésszerűtlen döntéseket hoznak, zavarosak a tetteik. Magyarország pedig egy ilyen időszakban nem engedheti meg magának a gyöngeséget, felelőtlenséget – tette hozzá. 

Varga Judit az Igazságügyi Minisztérium élén

Érvényre kell jutattni az alaptörvényt és védeni az alkotmányosságot – közölte Varga Judittal Orbán Viktor. Emiatta jelentős feladat miatt Varga vétójogot kap a legtöbb minisztériumi előterjesztéssel szemben. „Deák Ferenc tárcája ma a kormány uniós kapcsolataiért is felelősséget visel, ezt senki nem irigyli öntől” – jegyezte meg humorosan a miniszterelnök.

Pintér Sándor a Belügyminisztérium, de inkább a belügyek minisztériuma élén

Orbán felidézte, hogy 16 évet szolgált együtt Pintérrel, és ennyi idő alatt minden feladatot teljesített amit megkapott, ezért feltétlen bizalmat élvez. Emlékeztetett: Pintér a bűncselekményeket visszaszorította, megújította rendőrséget, az állomány visszanyerte a belücsetét,

„a rendőrviccek kora lejárt.”

Az ukrajnai menekültválság során is nagy eredményeket ért el, valamint megszervezte a közmunkarendszert is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Semjén továbbra is a történelmi egyházak és a kárpát-medencei magyarokért felelős, így a miniszter felelőssége az összmagyarság képviselete. Orbán hozzátette, hogy a KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja.

Csák János a kultúráért és innovációért felelős miniszter

Orbán szerint másnéven jövőügyi minisztréiumnak kéne hívni Csák tárcáját, ugyanis hozzátartozik tarztozik a család-politika, a felsőoktatás, a szakképzés és az innováció. Csákra összetett feladat vár rá, aki ismeri az üzleti világot, így keresni fogja, hogyan lehet túllépni a realitások jelentette korlátokon. Ide igazi Klebelsberg karakter kell – közölte a miniszterelnök.

Varga Mihály továbbra is a pénzügyminisztérium élén

Orbán szerint Magyarorszég elsőként lábalt ki a koronavírus okozta gazdasági válságból, amit Varga szigora tett lehetővé. Arra kérte korábbi és már jelenlegi pénzügyminisztert, hogy a következő álló négy évben is tartsa fenn a költségvetési és gazdasági növekedése közti egyensúlyt. A miniszterelnök felidézte, hogy ők ketten 32 éve harcolnak együtt, és hálás, hogy a több évtizedes munkájuk folytatódik.

Palkovics László, a technológiai és ipari miniszter

Nagy átalakulás előtt áll az ipar és energetika, ezért Palkovicsnak lesz a legbonyolultabb kormányzati feladata – jelentette ki Orbán. Emellett neki kell összehangolnia a gazdasági növekedés és a környezetvédelem szempontjait is. Ha valaki erre képes lesz, az Palkovics László – tette hozzá. 

Nagy István az Agrárminisztérium élén

A miniszterelnök szerint a vidékfejlesztés támogatások nagy sebességgel növekednek, de a közeljövőben készülni kell egy globális élelmiszerválságra, amit a miniszternek kell kivédenie. „A miniszteri bársonyszék nem lesz olyan kényelmes, mint aminek elsőre tűnik” – fogalmazott Orbán.

Navracsics Tibor, a régi harcos, a területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

Régi harcost köszönthet a kormányban Orbán. Navracsics komoly bel- és uniós politikai tapasztalattal rendelkezik, ezért neki van a legtöbb esélye, hogy ne őrlődjön fel a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, mint a honvédelmi miniszter

Orbán szerint az orosz-ukrán háború bebizonyította, hogy felelőtlenség volt, hogy Európa szinten háttérbe szorították a hadsereget és a honvédelmet. A kormányfő szerint ezért is volt helyes döntés, hogy honvédelmi fejlesztésekbe kezdtek, ugyanis ha ezt folytatják Magyarország néhány éven belül hadiipari központtá válhat. Jelenleg ez a feladat fontosabb lett, mint az elmúlt harminc évben bármikor volt.

Rogán Antal, a szuverenitás védelmezője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője

Rogán feladata elsődleges feladat az ország szuverenításának a védelme lesz, valamint a polgárokkal való kapcsolattartás, hogy mindenkinek világos legyen, mit miért tesznek.

Lázár János, a másik visszatérő, az Építési és Beruházási miniszter

A kormányfő szerint országépítési minisztériumnak kéne nevezni Lázár új tárcáját, akinek az állami erőforrások hatékony felhasználása, az örökségvédelem és a polgári jóízlés megőrzése lesz a feladata.

Nagy Márton a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, unortodox lépésekkel

Az EU gazdaséga nagy bajban van, ezért Nagytól unortodox, innovatív lépéseket vár el a miniszterelnök. Orbán szerint olyan javaslatok lesznek, amikkel a közeljövőben Magyarország nem csak barátokat fog szerezni. 

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminiszter, aki minden hangszeren játszik

Orbán azt kérte Szijjártótól, hogy továbbra is a magyar nemzeti érdekeket képviselje, erősítse kapcsolatainkat a szövetségeseinkkel, és keressen új beruházási lehetőségeket:

„Játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb”

– mondta Szijjártónak a kormányfő. Hozzátette: a jövőben Szijjártó Péter felel Paks 2-ért is, ami többert kívánó feladat, de Szijjártó már bizonyította, hgy egyszerre több helyen is képest helyt állni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki nem öregszik

„Öregeket a csatába, fiatalokat a tanácsba” – jelentette ki Orbán, aki szerint Gulyás Gergely nem hajlandó megöregedni. Az őfeladata lesz, hogy összehangolja a minisztériumok működését, amely véget nem érő munka. Ezzel együtt ő a kormány villámhárítója is.

A beszéd után Kövér László házelnök bejelentette, hogy megalakult az új kormány. Ezután behozták a történelmi zászlókat, majd a kormánytagok aláírták az esküokmányt és elénekelték a Himnuszt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.