Márki-Zay Péter: Orbán Viktor valaha a hősöm volt

Új mozgalmat hirdetett a miniszterelnök-jelölt. Szerinte simán lehet Huxit. Interjú.

2021. július 25., 08:56

Szerző:

Kék szalaggal a korrupció ellen – ez a neve annak a mozgalomnak, amit szombat esete hirdetett meg Márki-Zay Péter. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje ehhez vár mindenkit, aki a tisztesség jegyében azonosulni tud vele. „Mi arra biztatunk mindenkit, hogy ezzel a szalaggal tiltakozzon a korrupció ellen, tűzze ki a ruhájára, kabátjára, bárhova, jelezze ezzel azt, hogy egy korrupciómentes országban szeretnének élni” – mondta Márki-Zay Péter. 

Miért pont a korrupció?

Szerintem a korrupció elleni küzdelem Magyarországon létkérdés most. Ha egy olyan kormányunk lenne, amelyik nem szervezi a korrupciót, hanem küzd ellene, akkor ennek az országnak kétszer annyi autópályája épülne, hogy mást ne mondjak, fejlődne az egészségügy, stb. Van egyébként pozitív lépés a kormány részéről is. Annak idején, amikor a pártok támogatását megemelték, tudom, hogy ezt azzal a céllal tette Orbán, hogy lehetőleg ezek a pártok maradjanak, ne jöjjön új ellenzék, illetve, hogy zsarolhatóak legyenek, mert ha ezt a hatalmas pénzt odaadják nekik, utána meg elveszik, akkor elég könnyen lehet engedelmességre szoktatni őket.

De ettől függetlenül ez egy pozitív lépés volt, mert a pártoknak most már nincs indokuk, hogy lopjanak, hiszen annyi pénzt kapnak az államkasszából, hogy lopás nélkül is tudnak intenzíven kampányolni. Az, hogy csökkentették a képviselők számát, városi közgyűlésekben és országgyűlésben, az is korrupcióellenes lépés. Vagy most, amikor megemelték az orvosok fizetését, és cserébe kérnek valamit, betiltották a hálapénzt. Ez is nagyon pozitív, és ez még az ország korrupciós rangsorában is segíthet Magyarországnak, mert akármilyen módszerrel mérjük is a korrupciót, abba ugye nemcsak kormányzati korrupció van benne, hanem a paraszolvencia is.

Amikor először polgármester jelölt lett, bekamerázták az utcát, ahol lakik. Fotózták az önt meglátogató ellenzékieket. Tehát kicsiben már megtapasztalta, milyen az, amikor egy rendszerváltás utáni hatalom megfigyeli önt. Odaadta már a telefonját vizsgálatra?

Nem. Fölajánlottam az Amnesty Internationalban lévő ismerősömnek, hogyha meg akarják nézni, én is szívesen átadom a telefonomat. Egyébként három készüléket használtam az elmúlt három évben, megvan mindhárom, de egyelőre nem kaptam választ. De volt itt más hasonló ügy is. A Jobbik informatikusai találtak egy kémszoftvert az én laptopomon, amit a rendőrség egy hobbifeljelentőnek a feljelentésére le is foglalt, de vizsgálat nélkül adták vissza.

Fotó: Dimény András / 168.hu

Mit szól ehhez a lehallgatási botrányhoz, ami lassan elhallgatási botrány lesz?

Pártállami megfigyelés és rendőrállam talán ’89 óta soha nem látott szintet ért el. Igaz, hogy a Kubatov-lista már megmutatta, a Fidesz mindenféle eszközt válogatás nélkül bevet a választási győzelem, az ellenzék megfélemlítése, vagy visszaszorítása érdekében. Önmagában nem meglepetés, hogy a Pegasus kirobbant. Mégis szintet léptek. Ha igaz, amit az egyik újság írt, hogy a szoftver használatáért személyenként is tizenmilliókat fizettek, akkor az ember elgondolkodik, hogy szegény Gémesi Gyuri milyen gyanús tevékenységet végezhetett, ha ennyit költött a Fidesz-állam csupán az ő megfigyeléséért, és a telefonja lehallgatására. De az a 300 telefonszám, amiből most 6-7 számot ismerünk mindössze, nem az összes megfigyelt, ezek csak az ezzel a szoftverrel megfigyeltek, hiszen maga Varga Judit is évente 1200 engedélyt ad ki lehallgatásra.

Bizony, a 168 írta meg ezt májusban.

Itt, Hódmezővásárhelyen nagyon ismert volt a kamera botrány is. Amikor én elindultam a politikai küzdelemben, akkor hirtelen egy plusz kamerát fölszereltek az utcába, ahol lakom, ami ugyebár be sem volt tervezve a korábbi kamerabővítésbe. A vállalkozó ajándékba telepített még egy kamerát. Még a darabszám és az oszlopszám sem stimmelt, tehát ők egy oszloppal többre, több kamerát szereltek, mint ami ki volt fizetve. Fantasztikus, hogy a vállalkozó túlteljesíti a szerződésben foglaltakat. És használták is ezeket. 2018 április 8-án, egy spanyol és egy amerikai diplomata, az EBESZ megfigyelői a választásokon meglátogattak, és a követségi autó itt állt az utcánkban, még csak nem is a házam előtt, hanem attól olyan 20-30 méterre. És erről a Fidesz-sajtó másnap beszámolt, hogy lám-lám, amerikai követségi autó állt az utcánkban. Tehát tényleg figyelnek.

Most még inkább, gondolom.

Biztos, hozzá vagyunk szokva. A Bizottság együttesnek volt egy száma, hogy »nyilvántartanak, nyilvántartanak, nyilván tartanak tőlem…« Voltak a rabszolgatörvény elleni tüntetések, 2018 végén, 2019 elején. A körúton egy lakásban találkoztunk tízen-húszan, mindenféle mozgalom és a pártok is ott voltak, tüntetés és közös akció szervezése ügyében, és ez valamelyik fideszes sajtóorgánum tudomására jutott. Megkeresték az egyes pártokat, hogy milyen szervezkedés volt itt, és milyen célból gyűltünk össze, stb. Egyes résztvevők be voltak gyulladva, hogy most akkor mit mondunk? Mondtam, semmi, ki kell jelenteni egységesen és bátran, hogy ezt a rendkívül korrupt és migránsbetelepítő Fidesz-kormányt akarjuk megdönteni, ezért jöttünk össze. Mit kell ezen szégyellni? Én akkor szégyelleném magam, ha nem akarnám leváltani ezt a korrupt hatalmat.

 Fotó: Dimény András / 168.hu

Népszavazás: péntek reggel azt mondta Orbán Viktor, hogy a kormány önmagában nem lesz elég erős ebben a küzdelemben, szemmel láthatóan az unió felé akarja legitimálni magát, hogy az emberek mellette állnak. Vagy inkább terelésre használja a miniszterelnök?

Nem hiszem, hogy ez az unió felé bármit is ér. Nemcsak az unióban, de a világon sincs még egy olyan ország, ahol kiskorú gyermekek a szülő engedélye nélkül nemváltoztató kezelésen vehetnek részt. Ez nem az unióval szembeni legitimáció, ez egy baromság. Olyan, mintha népszavazást indítana arról, hogy ne engedjünk be az országba rózsaszín elefántokat. Nyilván nagyon sok embert meg lehetne mozgatni azzal is, de nem egy valós veszély. Ez a saját maga legitimációs és mobilitási kérdése. Próbálja az uniótól kapott, és azért még a Fidesz szavazókhoz is eljutó nagyon komoly kritikákat, a lehallgatási botrányt háttérbe szorítani más irányú tematizálással.

Pont olyan, amilyen a migráns kérdés volt 2017–18-ban, most ez a melegkérdés. De szerintem ugyanúgy nem lesz hiteles, mint a migránsos népszavazás. Azóta már tudjuk, hogy migránsokat is csak a Fidesz telepített be Magyarországra, senki más. A Fideszben van az összes ismert pedofil. Én azt gondolom, hogy az ellenzéknek ezeket kellene hangsúlyozni, meg azt, hogy ez mennyire abszurd. Ő próbál mindig egy olyan témát találni, amiben legalább a bizonytalanok vagy akár az ellenzék egy része is a kormánnyal ért egyet. És hát ezért talál meg ilyen »rózsaszín elefántos veszélyeket«.

Nem gondolja, hogy ezzel a népszavazással is erősíti a közvélemény unióelleneségét? A vége pedig az lenne, hogy Orbán Viktor kivezeti az országot az Európai Unióból?

De, ettől én is félek. Jóllehet, mindig azt mondja, hogy Magyarország szuverenitását félti, tudjuk, hogy saját tolvaj rendszerének a szuverenitását félti, és nem Magyarországét. Azt is tudjuk, hogy amikor Brüsszelben kritizálják a lopást, akkor nem a magyarokat támadják, hanem az Orbán-kormányt, amit mi is támadunk itthon, úgyhogy teljesen egyetértünk ezzel. Hogy lesz-e tényleg Huxit? Simán. Lehet, hogy kötelezővé fogják tenni azt az Európai Ügyészséget, remélem is, hogy kötelezővé fogják tenni. Nyilván az unió is tapintatos, ez EU-s ügyészség, az visszamenőlegesen, csatlakozás előtti ügyeket nem vizsgál, hiszen akkor semelyik kormány nem csatlakozna, mert félne, hogy letartóztatnák a korábbi vagy jelenlegi vezetőit.

Olyan finoman, lájtosan vezetik ezt be, először csak bizonyos esetekre terjed ki, és csak a mostantól kezdődő esetekre. Tehát ha Orbán mostantól nem lopna, akkor neki semmi félnivalója nem lenne az európai ügyészségtől. De Orbán mostantól is lopni akar, tehát nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Ha kötelezővé tennék mégis a csatlakozást, inkább kivezetné az országot az unióból, minthogy abbahagyja a lopást.

Miért akar Orbán Viktor kihívója lenni? Néha az az érzése az embernek, hogy időnként személyes indulatok is fűtik…

Nem, egyáltalán. Nekem Orbán Viktor valaha úgymond a hősöm volt. Azért én őt nagyon lelkesen támogattam 2002-ben, a baráti körömben harciasan kampányoltam a Fidesz győzelméért, és őszintén hittem abban, és ma sem vagyok meggyőződve az ellenkezőjéről, hogy Orbán Viktor valóban ennek az országnak akart jót. Ezt sokan vitatják. Kérdés, hogy mindig is személyes meggazdagodás és hatalomvágy vezérelte, és repülőgéppel akart járni focimeccsre, meg milliárdossá akarta tenni a gyerekeit és a haverjait, vagy pedig az országot akarta fölemelni, nyugati országgá tenni, az EU-hoz csatlakozni, az eurót bevezetni, a gazdaságilag fejlett országokat utolérve a gazdaságban. Hol siklott ki ez a projekt?

Nekem úgy tűnik, hogy csak eszköznek akarta használni a lopást egy jó célhoz, de a végén az lett az egyetlen cél. Itt most már a magyarság fölemelése láthatóan egyáltalán nem számít, ahogyan az sem, hányan halnak meg koronavírusban, marad mindig csak a lopás. Azt gondolom, hogy valami a 2002-es választási kudarcnál tört el benne, valami ott siklott ki, rosszul dolgozta fel az eredményeket, és azt a helytelen következtetést vonta le, hogy megfelelő lopás, lopott pénz, illetve hazugságkampányok és gyűlöletkampányok nélkül nem lehet nyerni. Emlékezzünk, akkor a szocialisták voltak azok, akik migránsokkal való riogatással nyertek.

A 23 millió románra gondol?

Úgy van. Tehát az első migránskampányt a szocialisták csinálták, egyébként egy amerikai-izraeli tanácsadó, Ron Werber segítéségével, aztán Orbán Viktor megtalálta ugyanennek az ikertestvérét, Arthur Finckelsteint, aki homoszexuális zsidó létére antiszemita homofób kampányokkal segített korrupt diktátoroknak választásokat nyerni. Ezt nagyon jól megtanulta Orbán Viktor. Ami a tragédiája ennek az országnak, az az, hogy mivel Orbán 2010 után abszolút mindent kontrollál, a hatalom szinte leválthatatlan lett. Ezzel a hatalommal ebből az országból bármit csinálhatott volna, Észtország lehettünk volna.

Vagy, ha csak Lengyelországot nézzük is, a lengyelek a skandináv országokkal vetekedő színvonalú oktatást biztosítanak, ezt Orbán Viktor is elérhette volna, hiszen minden megvolt hozzá. És ehelyett Európa legvégén kullogunk, szégyenszemre, orosz kémbankot telepítenek be, kínai érdekek miatt építünk vasutat, egyetemet, stb. Valami hihetetlen elvesztegetése ez annak a lehetőségnek, vagy tehetségnek, ami Orbánban és Orbánnak megvolt. Nekem nem személyes indulataim vannak, hanem az ország iránt érzett elkötelezettségem miatt szeretnék a kihívója lenni. Ahogyan Hódmezővásárhelyen igyekszünk megmutatni, hogy ésszel és tisztességgel mennyi mindent el lehet érni egy városban, én azt gondolom, hogy Magyarországnak is ugyanerre van szüksége.

Fotó: Dimény András / 168.hu

Mekkora fideszes kapcsolatrendszere van? Nem haragszanak önre, hogy jobboldaliként a többségében baloldali pártokból álló ellenzékhez csapódott?

De, van ilyen. Egyrészt saját baráti körömben a nem Fidesz párttagok, hanem csak Fidesz szavazók részéről máig ez az egyetlen vád, hogy összeálltam Gyurcsányékkal. Azt nem vitatják, hogy a Fidesz lop, de azt gondolják, hogy ezek apró hiányosságok egy jó irányba haladó szekér útjában. Amikor fideszes politikusokkal találkozom, szintén nem vitatják a hiányosságokat, gyengeségeket, a következményeket. Sőt, nagyon gyakran a Fideszen belül beazonosítanak köröket, mint például Simonka Lázárt, akiknek, szerintük, nem kellene a Fideszben lenni, nem lenne szabad tűrni azt, ami történik. Ők elismerik azt, hogy én jobboldali keresztény emberként velük - elméletben azonos - ideológiát hirdetek. Tehát ilyen értelemben valóban másként beszélnek velem, mint egy baloldali ellenzéki politikussal. De ez az egyetlen érvük, hogy: mért, Gyurcsány alatt jobb volt? Az az érdekes, hogy ami pocsék volt Gyurcsány alatt, már az is jobb, mint ami most van. Akkor nem kérdőjelezte meg senki a sajtószabadságot, a jogállamot vagy a demokráciát.

Azt mondta, vannak tisztességes fideszes politikusok, de kitartanak Orbán Viktor mellett. Miért tartanak ki?

Az, hogy én kiállok egy szövetségben ellenzéki politikusokkal, ahol szintén vannak bűnözők, erre szintén az áll, hogy ez közösségvállalás olyanokkal, akiknek nem minden cselekedetével ért egyet az ember. Az a különbség, hogy én mindig meg szoktam nevezni azt, hogy ahol ilyen, számomra is elfogadhatatlan cselekmények vannak, én nem amellett állok ki, hanem azok mellett a tisztességes emberek mellett, akik egyébként ezekben a pártokban ugyanúgy megvannak, mint a Fideszen belül. És azt is el szoktam mondani – és ez a fideszesekre is jellemző, ugyanúgy, mint az ellenzéki pártokra –, hogy a nagy különbség, az a rendszer. Azért szeretne az ember Németország felé menni, mert bár ott is vannak rossz emberek, de a rendszer jó. Olyan rendszerben szeretnénk élni, mint amilyen Németország például, egy demokratikus jogállamban, és nem egy olyan rendszerben, mint Oroszország, ahol minden nagyszerűség mellett is megmérgeznek egy ellenzéki politikust vagy az utcán lelőnek újságírókat.

Ön volt az első, aki kimondta, hogy azonnali és teljes elszámoltatásra van szükség. Amikor az ellenzéki ügyekről beszél, akkor mire gondol? Azokra az ügyekre, amelyekben bizonyos ellenzéki politikusok összefogtak a Fidesz-szel?

Igen. Egyrészt amit kritizáltam, hogy akik elszámoltatást kiabáltak, és az öklüket rázták, azoknak a pártoknak a részéről sem történt elszámoltatás az ő vezetésükkel működő városokban. Ott se látom azt, hogy transzparens módon vezetnék a városokat, egyelőre én vagyok az egyetlen politikus az országban, aki nem a Fidesztől kapott állami pénzekkel gazdálkodik, mint a pártok, hanem kizárólag magánadományokból, és ezeket fillérre elszámolom, és nyilvánosságra hozom a saját honlapomon. Akik engem támogatnak: választópolgárok. Alig néhány városban ásták föl az előző vezetésnek a bűneit és tárták a nyilvánosság elé. Az egy dolog, hogy nagyon gyorsan felmentik őket, de legalább nyilvánosságra kellene hozni ezeket az ügyeket, és a legtöbb most már ellenzéki városban is elmaradt. Örömmel hallottam az I. kerület polgármester asszonyától, akit meglátogattam múlt héten, hogy ők is most már elkezdik ezeket nyilvánosságra hozni.

Volt ilyen Hódmezővásárhelyen, a kameraügy, amiről már beszéltünk.

Az szép történet volt. Ugyanaz a fideszes vállalkozó, Lázár János unokatestvérének a férje, 2,7 milliós átlagáron telepített többszáz kamerát, és utána, hogy mi kerestünk vállalkozót, ugyanez a vállalkozó már 400 ezer forintért telepíti átlagosan. Az üzemeltetést is ő nyerte, érdekes módon 30 százalékkal olcsóbb áron. Mert nem kell senki zsebébe tenni pénzt: a munkát elvégzi, az önkormányzat kifizeti, de se az én zsebembe, se máséba nem csorog belőle.

Ön az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki vidéki, és a mindennapjait is ott éli. Ehhez képest sokan állítják, hogy az ellenzéknek nincs vidékpolitikája, és nincs is nagyon jelen vidéken…

Hát, valóban. Most azt mondom, örvendetes tény, hogy Budapesten a szavazók többsége már nem a Fideszt támogatja. Vidéken a Fidesz is, de főleg az ellenzék szervezetlenebb. Ami viszont tény: vidéken fog eldőlni a választás. Budapest és a nagyobb városok megnyerhetők az ellenzék számára. Raskó György vezetésével az ELEGY munkacsoportja foglalkozott vidékpolitikával, mezőgazdasággal, és egyáltalán nem utasít el mindent, amit csinált a Fidesz. Például a »Földet a gazdáknak« nevű programnak nagyon sok pozitív vonása is van, a családi adókedvezményt. Az értékeket fel kell ismerni, meg kell tartani, és ki kell egészíteni. A magyar vidéknek a versenyképessége két tényezőn múlhat, az egyik a teljes magyar gazdaság felszabadítása a maffia, zsarolás, a cégek megszerzése, fideszes érdekkörök gazdagodása alól.

Ezzel szemben legyen jogbiztonság, a vállalkozók ne rettegjenek attól, hogy kicsavarják a kezükből azt a céget, amit fölépítenek. A másik az, hogy versenyképességet, hozzáadott értéket kell kreálni, mert a Mészáros Lőrinc cégei nemzetközileg nem versenyképesek, nem állítanak elő olyan magas hozzáadott értékű terméket, amit mondjuk egy holland mezőgazdasági cég előállít, a feldolgozottsági fok és az exportképesség is alacsony. Talpra kell állítani a magyar vidéket, és akkor létrejön egy egészséges gazdaság.

Fotó: Dimény András / 168.hu

Ministrál, az egyházközség vezetője volt, a rendszerváltás előtt is járt minden vasárnap templomba, azt mondta, akkoriban Orbán Viktor még gúnyolta a katolikusokat, „térdre csuhások”, meg „cápalátogatásról" beszélt. Mint keresztény igaz hívő ember, mit gondol arról, ahogy az egyházak nagy része lepaktált Orbánnal, a hatalommal?

Van olyan pap ismerősöm, aki nyilvánosan is a Fidesz mellett kampányol. Egy magánbeszélgetésben még ő is elismerte, hogy nem adták vissza az egyház függetlenségét meg a vagyonát, hanem folyamatos éves ellátásra szorulnak műemlék épületeiknek fenntartása érdekében, ki vannak szolgáltatva az egyházak, és így nem tudnak függetlenek lenni, kvázi zsarolhatóak. Nyilván ez az egyik fő vonal. És ugyanúgy van ez a határon túli magyarokkal. Orbán Viktor meg van győződve róla, hogy nemzeti érzelmektől vezérelve támogatják őt, mert sokkal többet kaptak a Fidesztől, mint a korábbi kormányoktól.

A valóság persze az, hogy puszta választási matematika az egész. Orbán Viktor akár büszke pedofil is lenne, ha ezzel lehetne szavazatokat szerezni. Nyilvánvalóan nem antiszemita, de nagyon tudatosan antiszemita kampányokat folytat például Soros György ellen. És homofób kampányt is boldogan csinál, ha az hoz neki szavazatokat. Ő volt már Putyin ellen is Európa-párti, most látványosan európaellenes Putyin-párti. Nekem Amerikában azt mondták róla: the ultimate pragmatist, vagyis a végletesen pragmatikus ember.

Előválasztás: ön az egyetlen kormányfő-jelölt, aki mögött nincs párt. Viszont Pálinkás József is mondta a 168-nak, hogy létezik egy outsiderek elleni érdekszövetség, ahogy ő nevezte, kartellezés zajlik. Erről mit gondol?

Hátrányosan is érint, amit a pártok csinálnak, de nyilván követik a saját érdekeiket. Nekem a legfőbb kifogásom az, hogy nincs vita. Vannak olyan jelöltek, akik nem mernek kiállni vitára, az ő képességeikkel én ezen nem is csodálkozom.

Miért?

Mert van olyan, aki egy ilyen vitán csak veszítene.

Aki nem válaszol kapásból mindig mindenre, mint ön?

Pontosan.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Pétert. Fotó: Dimény András / 168.hu) 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.