Magyar tulajdonos lépett színre a 300 milliárdnyi közbeszerzést nyerő osztrák cégnél

Aczél Zoltán lett a Belfry osztrák cég új tulajdonosa, amely az elmúlt években sorra nyerte el az állami út- és vasútépítési tendereket. 

2021. február 9., 09:52

Szerző:

Az elmúlt években mintegy 300 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a Belfry Holding, ám ekkor még egy bécsi ügyvéd, Daniel Neubauer nevére volt bejegyezve a magyarországi vállalkozáscsoport. A G7 szerint a Belfry csoport minden jel szerint kivételes helyzetben van, ugyanis az orosz–osztrák Strabaghoz és a NER világához egyaránt jó üzleti kapcsolatok fűzik. Az osztrák ügyvéd 2018-ban még határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy bárkinek a strómanja lenne, most mégis hátralépett, és átadta a helyét Aczél Zoltánnak.

A portál szerint Aczél Zoltán régóta a Strabag regionális lobbistájaként volt ismert, édesapja, Aczél Tamás pedig a magyar Belfry-cégek vezetője. A Belfry azonban korábban határozottan állította: Aczél Zoltán nem dolgozik nekik, sem munkatársként, sem lobbistaként. A 2016 és 2018 között 300 milliárdnyi beruházást elnyerő Belfry ez idő alatt nyolc közbeszerzésből csupán egy kisebb ajkai megbízás volt, amit nem a Strabaggal közösen nyert meg a cég, alvállalkozóként pedig Szíjj László és Mészáros Lőrinc építőipari NER cégei is rendre feltűntek.

2018 óta csak egy új közbeszerzést nyertek el, ennek ellenére jól megy az üzlet: 2019-ben 25,3 milliárd forintos árbevétel mellett 4,3 milliárdos nyereséget ért el a cégcsoport 5 vállalkozása.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.