Liberális véleményt fogalmazott meg Gulyás Gergely az oltással és a járvánnyal kapcsolatban

Az alacsony átoltottság és a vírus terjedése miatt nem javasolja, hogy Romániából jöjjenek résztvevők a Békemenetre. Ugyanakkor a kormány nem változtat a víruskezelésén. 

2021. október 21., 13:31

Szerző:

– Nincs konkrét pont, ahol járványügyi szigorítás jöhet – mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón, hozzátéve később: 

„Ha szükséges, lépünk."

Kifejtette: ha tömegesség válik a harmadik oltásra az igény, újranyitják az oltópontokat is. A miniszter szerint egymillió beadott harmadik oltásnál lehetünk. A Békemenetről és az október 23-i tömegrendezvényekről azt mondta: három oltással nem nagy kockázat ilyen rendezvényekre járni, de akár kettővel sem.

Véleménye szerint mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit tart biztonságosnak.

Gulyás Gergely nem javasolja, hogy Erdélyből sokan jöjjenek a Békemenetre, mert Romániában alacsony az átoltottság, magasak az esetszámok, így nem javasolja a tömegrendezvényekre utazást.

A kórházban ápoltak 45 százaléka oltott – Gulyás szerint ez nem vészes. A miniszter szerint nincs összefüggés a kínai vakcinával oltottság és a kórházba kerülés között, sőt, a legtöbben a kórházban ápoltak közül Pfizert kaptak, igaz – tette hozzá – a legidősebbeket is Pfizerrel oltották. Hozzátette: nem ismeri a pontos statisztikákat, csak az orvosok álláspontját mondja. De szerinte nincs különbség az oltóanyagok között, egészségi állapottól és a kortól függ inkább a kórházba kerülés esélye.

 

(Kiemelt kép: Egy nő koronavírus elleni oltást kap az izraeli Jeruzsálemben 2021. február 23-án. Fotó: Atef Safadi / EPA)



Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.