Köves Slomó: Soros inkább a kegyetlen kapitalizmus szimbóluma

A rabbi azt is elárulta, mikor nyílik meg a Sorsok Háza.

2021. augusztus 10., 11:40

Szerző:

A Partizán vendége volt Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője. A rabbi Gulyás Mártonnak többek között elmesélte spirituális ébredését, hogyan vált egy ateista család gyermekeként Magyarország egyik legismertebb zsidó vallási vezetőjévé. A zsidóság fogalmát is tisztázta az őt kérdező Gulyás Mártonnak. Az interjúban beszélt a jövőre megnyíló Sorsok Háza múzeumról is, amely Köves Slomó szerint azért nagy lehetőség a magyarországi zsidóság számára, mert végre a magyar zsidók kaptak arra lehetőséget, hogy bemutassák a történetüket. 

A múzeummal kapcsolatban Köves Slomó a projekt vezetőjeként elmondta, hogy a holokausztot bemutató intézmény 2022-ben nyit majd. Számos szakértőt kértek fel a minél szélesebb perspektíva kialakítása érdekében. A rabbi hozzátette, hogy voltak olyanok is akik kezdetben elfogadták a felkérést, majd elutasították azt. 

Saját szerepét a következőképp jellemezte az EMIH vezetője: „Az én felelősségem, hogy létrejöjjön valami, ami hiteles a zsidó közösség, a magyar többségi társadalom és az idelátogatók számára, és elfogadható.” A rabbi szerint egy olyan múzeumot fognak létrehozni, ami nem a zsidóság önértékét is befogja majd mutatni. Az EMIH vezetője szerint közösségének tevékenységei során luxus lenne nem együttműködni azokkal, akikkel nem értenek mindenben egyet. Ez a Sorsok Háza múzeum létrehozásánál is fontos szerepet játszik.

A beszélgetés során szóba került az Orbán-kormány Soros Györgyöt támadó plakátkampánya is, amely az ellenzéki kritikák szerint a nácik zsidóellenes propagandáját idézik. Köves Slomó úgy reagált a Partizán felvetésére, hogy a kampány véleménye szerint nem volt antiszemita. Hangsúlyozta, hogy nem az ő esztétikai világa a Soros-féle plakátkampány. Kiemelte, hogy a közvélemény kutatások szerint:

Sorosról a magyar embereknek nem a zsidóság jut eszébe, a milliárdos a kegyetlen kapitalizmus szimbóluma inkább.

Úgy fogalmazott: kontraproduktív az antiszemitizmust emlegetni a plakátkampánnyal kapcsolatban. 

Köves Slomó életéről is sok mindent megtudhatunk a beszélgetésből. A rabbi már fiatalkorában élénken érdeklődött a filozófia és a vallások iránt. Az Oberlander Baruch ortodox rabbival való találkozása pedig mérföldkő volt életében, hiszen ekkor lépett rá arra az útra, amit ő magát is zsidó vallási vezetővé tette. Az interjúból az is kiderül, milyen körülmények között tanulmányozta a Tórát, a Zohárt, és hogy miként ismerte meg a zsidó misztikus tanításokat, miközben filozófiai szövegek százait dolgozták fel. A Köves Slomóval készült teljes interjút itt tudja megnézni

(Kiemelt kép: Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)