Csaknem háromszorosára nőtt a kordonokkal lezárt terület a Várban

A Várhegynek ezen a részén a második világháború óta nem volt hasonló mértékű ásatás, az ellenzéki pártok szerint csalinak használja a kormány a kordonokat.

2023. június 4., 13:35

Szerző:

Csaknem háromszorosára nőtt a kordonokkal lezárt terület a Várban, mióta diáktüntetések zajlanak a miniszterelnök és a köztársasági elnök hivatalának környékén – derül ki az ATV riportjából. A Várkapitányság régészeti ásatásokkal indokolja a kerítések kihelyezését.

Május elején még csak a Karmelita, vagyis a miniszterelnök hivatala előtti út volt elzárva. Mostanra viszont szinte lépni se lehet a köztársasági elnök munkahelyét jelentő Sándor-palota előtti Szent György téren, ahol egyre szaporodnak az ásatási területek – olvasható a cikkben.

Az TV megkereste a Várkapitányságot is, hogy kiderüljön, milyen régészeti feltárások folynak a területen. Válaszukban arról írtak, hogy a Várhegynek ezen a részén a második világháború óta nem volt hasonló mértékű feltárás, így a szakemberek a korábbi eredményekhez hasonlóan sok fontos leletre számítanak. 

A Momentumnak gyanús az ásatás időzítése,

„nagyon érdekesnek találjuk, hogy pont most szeretnének ásatni, mikor diáktüntetések vannak, pedagógusok, diákok vannak az utcán, egy jobb oktatást és ugye rendszeres befejezőpontja a tüntetéseknek a Karmelita Kolostor”

– mondta Bedő Dávid, a párt országgyűlési képviselője.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott: szerinte a kormány részéről ez egyfajta „csali”. „Kirakják ezeket a kordonokat, amik csaliként működnek és arra várnak, hogy ráharapjanak a különböző ellenzéki erők, és ez a kormány érdekét szolgálja. Minden a kormány érdekét szolgálja, amelyek el tudják terelni a figyelmet a valós problémákról” - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

(Fotó: A rendőrök eltávolítják a Várszínház elé felállított, általa lebontott kordontól Hadházy Ákost. Forrás: Hadházy Ákos Facebook)

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.