Több százan álltak ki a Kölcsey elbocsátott tanárai mellett

A VI. kerületi gimnázium előtti utca teljesen megtelt a polgári engedetlenség tervei miatt eltávolított öt tanár mellett szolidaritást vállalókkal.

2022. október 3., 08:32

Szerző:

Több százan álltaki hétfő reggel a budapesti, VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanára mellett az iskola előtt – írja a 24.hu. A lap helyszíni tudósítói arról számoltak be, hogy a tiltakozók a beszámolók szerint teljesen megtöltötték az iskola bejárata előtti teret. 

A tiltakozók között megjelent több politikus, így Soproni Tamás, a kerület ellenzéki polgármestere, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és Csárdi Antal, a budapesti 1-es számú választókerület ellenzéki, LMP-s képviselője is.

A tiltakozáson a gimnáziumhoz tartozó egyik szülő arról beszélt, „ha nem lesznek képzett gyerekek, akkor ennek az országnak nem lesz jövője”. Ezek után egy kölcseys diák is a tanulók egyértelmű szolidaritását fejezte ki az elbocsátottak felé. A diák arra hívott fel, mindenki csatlakozzon az október 5-ére, szerdára meghirdetett, országos tiltakozó akcióhoz is.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, és kölcseys tanár pedig azt hangsúlyozta, őt csak azért nem rúgták ki, mert aznap nem volt éppen az iskolában. Hozzátette, felmondólevelét továbbra sem kapta kézhez, így felveszi a munkát a gimnáziumban: 

„az állásukat elveszthetik a tanárok, de ők attól még tanárok maradnak” - hangsúlyozta.

A tiltakozás délután 3 órakor a Belügyminisztérium épülete előtt folytatódni fog. 

(Kiemelt kép: Több százan tüntettek a budapesti Kölcsey Gimnázium elbocsátott tanárai mellett 2022. október 3-án, reggel. Fotó: Jámbor András, Facebook)