Kálmán Olga feljelentést tesz kémszoftver-ügyben

A bíróságon majd kiderül, igaz-e a kémszoftver-ügy.

2021. július 20., 07:36

Szerző:

Feljelentést tesz Kálmán Olga a Pegasus-botrány miatt – ezt maga a DK-s politikus közölte a Facebookon. A volt újságíró a Központi Nyomozó Ügyészséghez fordult hivatali visszaélés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen, illetve jogosulatlan információgyűjtés miatt.

„Na, ebből most már tényleg elég! Igaz, hogy újságírókat, ellenzéki politikusokat figyeltek meg, hallgattok le egy izraeli kémszoftverrel? Remélem, majd a bíróságon kiderül! A feljelentést megtettem."

– írta a DK politikusa.

Az ügy előzménye, hogy szupertitkos kémprogrammal figyeltethetett meg az Orbán-kormány olyan magyar újságírókat és üzletembereket, akik kritikusak a kormánnyal szemben. Az ügyet a Telexen publikálta a Direkt36. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Direkt36 derítette ki egy nemzetközi kutatás során, hogy már évekkel ezelőtt bevetették magyar célszemélyek ellen az NSO Group nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. Számos olyan közvetett bizonyíték is napvilágra került, amelyek titkos állami szervek közreműködését sejtetik a megfigyelések hátterében. A nyomozásban 17 ország szerkesztőségei, a többi között a Die Zeit, La Monde, The Guardian és a Süddeutsche Zeitung, illetve az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet vettek részt. Az adatbázisban több mint 50 ezer olyan telefonszámot találtak, amelyek valószínűsíthetően a NSO megfigyelési célpontjaihoz köthetőek.

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált a botrányra: Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkos információgyűjtés célja, hogy védjék az alkotmányos rendet és kiszűrjék a külföldi hírszerzési tevékenységeket a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kálmán Olga független, a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban, 2019. június 19-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)