Vajon mi köze Kádár Jánosnak a vármegyékhez és főispánokhoz?

Megindokolta a kormány, hogy miért állítják vissza a vármegyéket és hozzák vissza a főispánokat.

2022. június 27., 16:20

Szerző:

„A főispáni státusz és a vármegye elnevezés visszaállítása azt jelenti, hogy Magyarország nem előre megy, hanem hátra” – fogalmazott Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén.

Az Infostart tudósítása szerint a képviselő úgy érvelt: „a Horthy-korszak nem tartozik Magyarország legjobb hagyományaihoz, kiváltképpen nem ahhoz, amelyet most át kellene menteni a jövő számára. Elég csak arra utalnom, hogy több százezer magyar hagyta el az országot, köztük sok igen tehetséges értelmiségi, tucatnyi későbbi Nobel-díjas, és köztük a 20. század legismertebb magyarja, zsenije - nem az, akire önök gondolnak, nem Puskás Ferenc, hanem Bartók Béla. Ő sem tudott megmaradni. Ők azért hagyták el az országot, mert nem tudtak az antidemokratikus, tekintélyelvű urambátyám világban élni, ahol mindent átszőtt a korrupció.”

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Kádár János egyik közismert mondásából kiindulva indokolta meg a főispáni és vármegyei rendszer restaurálását.

„Kádár János mondta azt, hogy a krumplileves legyen krumplileves, elvtársak. Ritkán értünk vele egyet, de abban, hogy a dolgokat érdemes a nevükön nevezni, abban egyetértünk vele. Régi történeti intézményeket legegyszerűbb dolog a nevükön hívni: a főispán az legyen főispán, a vármegye pedig legyen vármegye. Ezeréves magyar történelmet tagadnak önök meg, hogyha ennek a megközelítésnek a jogosságát és a helyességét megkérdőjelezik. Nem Horthy-korszakról beszélhetünk, hanem Szent Istvánról kell beszélni, hiszen 1000 és 1950 között voltak vármegyék Magyarországon. A területi közigazgatásnak ez a rendszerre 950 évig élt, a magyar történelmi hagyományok és a magyar történelem szerves része volt, és 70 évig nem létezett.”

Az államtitkár nem felejtette el megemlíteni, hogy Mellár Tamás a rendszerváltás idején annak az MDF-nek a politikusa volt, amely szintén kezdeményezte – igaz, sikertelenül – a főispánság is a vármegyék visszaállítását.

(Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezik az országos polgárőrnapról napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. MTI/Kovács Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.