Újabb ember jelentkezett be Jakab Péter székéért

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselőt a legtöbben az izraeli-magyar kettős állampolgárokat a parlamentben listázni akaró felvetéséről ismerhetik, most a párt elnöke szeretne lenni – tudta meg az ATV.

2022. június 16., 21:55

Szerző:

Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője is bejelentekezett a Jobbik elnöki székéért, tudta meg az ATV. Gyöngyösi 2010 és 2019 között a párt országgyűlési képviselője volt, 2019-ben pedig átült képviseletükben a brüsszeli patkóba. Elnöki ambícióival nincs egyedül, Ander Balázs alelnök és parlamenti képviselő is igényét jelentette be a tisztújításon Jakab Péter megüresedő helyére.

Jakab Péter a múlt héten jelezte, lemond a Jobbik elnöki pozíciójáról, de azonnal hozzátette, marad a párt országgyűlési frakcióvezetője.

Gyöngyösit a szélesebb közvélemény 2010 után akkor ismerhette meg, amikor 2012-ben egy parlamenti felszólalásában azt javasolta, az izraeli-magyar kettős állampolgárok listázására lenne szükség, nemzetbiztonsági okokból.

Később, 2014-ben pedig kiderült, részt vett egy, a megszállt Krím orosz területhez való csatolását eldöntő népszavazás „nemzetközi megfigyelőcsoportjában”, ez az oroszok által rendezett referendumot rendben lévőnek találta.

Gyöngyösi később, 2022-ben azonban már elítélte Putyin ukrajnai agresszióját, és az orosz energiafüggőség mérséklését is szorgalmazta.

(Kiemelt kép: Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő (j) az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.