Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke

Többet nem árultak el, de az új pártvezető sajtótájékoztatón közölte, a következő hónapok és évek a Jobbik építéséről fognak szólni, az ellenzéki együttműködés nincs napirenden.

2022. július 2., 13:12

Szerző:

Gyöngyösi Mártont választotta meg elnökének a Jobbik a szombati tisztújító kongresszusán – jelentette a Magyar Hang.. A párt sajtóosztálya ennél több részletet nem közölt, ez is csak annyiból derült ki, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót hirdettek.

Gyöngyösi végül 150 szavazatot kapott a Jobbik választmányától, Földi István 65-öt, Andert Balázs pedig végül visszalépett a jelöltségtől. Egy rövid sajtótájékoztatón Gyöngyösi megköszönte a választmánynak a bizalmat. Közölte azt is, a tagság arra vágyik, hogy a nyugtalanság időszakát követően a párt újra építkezni kezdjen.

„A Jobbik elnökeként egy nemzeti konzervatív pártot szeretnék építeni, ma Magyarországon nincsen ilyen párt a palettán. Konzervatív és Európa-párti erő leszünk.” – mondta még el, hozzátéve, önazonosságuk soha sem lehet öncélú, keresik a kiutat az ország jelenlegi helyzetéből.

Hozzátette, április 3-án az ellenzék teljesen összeomlott. Lehet tehát még szó együttműködésről a többi párttal, de jelenleg biztosan nem, ő inkább a Jobbikot szeretné építeni.

Gyöngyösit a szélesebb közvélemény 2010 után akkor ismerhette meg, amikor 2012-ben egy parlamenti felszólalásában azt javasolta, az izraeli-magyar kettős állampolgárok listázására lenne szükség, nemzetbiztonsági okokból.

Később, 2014-ben pedig kiderült, részt vett egy, a megszállt Krím orosz területhez való csatolását eldöntő népszavazás „nemzetközi megfigyelőcsoportjában”, ez az oroszok által rendezett referendumot rendben lévőnek találta.

Gyöngyösi később, 2022-ben azonban már elítélte Putyin ukrajnai agresszióját, és az orosz energiafüggőség mérséklését is szorgalmazta.

(Kiemelt kép forrása: Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook oldala)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.