Gulyás: Varga Judit a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva járt el

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Népszavának adott interjújában beszélt a vagyonnyilatkozatokról, az oltási tervről és a lélegeztetőgépek körül kialakult botrányról is.

2021. február 8., 08:43

Szerző:

A kancelláriaminiszter nemrégiben nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatok kapcsán elmondta, amennyiben bárkinek kétsége támad, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezhet - mondta Gulyás Gergely a Népszavának adott interjújában. Kiemelte: Varga Judit nemcsak törvényesen, de a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva járt el a balatoni nyaralójának felújítására felvett csokkal kapcsolatban. Véleménye szerint ugyanis úgy tervezték az életüket, hogy tíz év brüsszeli munka után hazajönnek és a Balaton-felvidéken fognak élni.

Az egyetemek „Ha úgy akarják, van lehetőségük a modellváltásra, ha úgy látják jobbnak, akkor a jelenlegi formában működnek tovább” - mondta. Hozzátette: szerinte senki nem kényszerít senkit a modellváltásra, és az SZFE-n is csak egy személyi kérdés váltott ki tiltakozást. A kancelláriaminiszter továbbá azt elmondta, szerinte a modellváltás évek óta a legjobb, ami az egyetemekkel történhetett.

A kancelláriaminiszter az oltások behozatalával kapcsolatban elmondta, Magyarországon kétszer is engedélyezni kell a vakcinát, elsőként az OGYÉI-nek, majd az NNK-nak. Véleménye szerint a vizsgálat teljeskörű, azonban azt nem lehet elvárni, hogy ugyanolyan sebességgel történjen meg az engedélyezés, mint békeidőben. Hozzátette: a kínai vakcina engedélyezésében sem a miniszterelnök szava volt a meghatározó, a politikai nyomás helyett inkább morális nyomás van az intézményeken a napi halálozási számok miatt.

Gulyás Gergely szerint az oltási terv nyilvános Magyarországon, ugyanis mindenkinek tudnia kell, melyik csoportba tartozik, a különösen kockázatos csoportba pedig elmondása szerint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek, transzplantáción átesettek esnek bele. Gulyás a több ezer lélegeztetőgéppel kapcsolatosan kibontakozott botrányára is reagált: szerinte nehéz a védekezéshez szükséges eszközök esetén feleslegességről beszélni egy járvány idején, csakúgy mint a vakcinák esetében.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán