Feljelentik Müller Cecíliát

Szél Bernadett közölte, hivatali visszaélés miatt tesznek feljelentést, mert bizonyítékuk van arról, hogy mérlegelés nélkül húzzák az időt az adatszolgáltatásokkal.

2021. február 8., 14:42

Szerző:

Ahogy a 168.hu is megírta, Hadházy Ákos független képviselő egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációja után érdeklődött a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK), amit egyelőre nem adtak át neki, csak 14-ről 45 napra hosszabbították a válaszadási határidőt. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert a kérés teljesítése veszélyeztetné a járványügyi védekezést.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos e-mailben kérte számon a választ az NNK munkatársaitól. De a levelezési listán ott volt Hadházy Ákos is, aki nem sokkal később meg is osztotta a képernyőképet Facebook-oldalán

A levélben azt írta Müller Cecília: „Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ezt a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást, és kész. Köszönöm szépen! Cili”

Hadházy Ákos szerint ezzel a levéllel Müller beismerte, hogy egy országgyűlési képviselőnek szóló hivatalos levélben hazudott, hamis kifogással, törvénytelenül odázta el az információ átadását, ugyanis ő nem közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hanem országgyűlési képviselőként.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő viszont nem hagyja annyiban a dolgot: “Feljelentést teszünk Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt. Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta - például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják -, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak” -írta.

Szél szerint a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn - írta, és hozzátette: “az eset azt bizonyítja, hogy “a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák” - írta.

(Kiemelt kép: MTI/kormany.hu)