Ennek nem fog örülni: Elárulta a Miniszterelnökség, meddig marad ársapka az üzemanyagon

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint január elsejétől csak bizonyos feltételek mellett tartható fenn az ársapka. 

2022. november 28., 13:30

Szerző:

Kiderült, mikor vizsgálják felül az üzemanyagok ársapkáját. „Január elsejétől csak akkor tartható fenn a benzinárstop, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik” – válaszolta a Miniszterelnökség az ATV Híradó kérdése. „A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – tették hozzá. 

Mindeközben a nagyobb töltőállomások is korlátozzák a hatósági áras üzemanyagot, sőt olyan hely is van, ahol már csak 10 litert lehet 480 forintért tankolni. A kis kutak a jövő héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. Az ATV Híradó információi szerint a sofőrök egy része kénytelen több kutat körbejárni, hogy tankolni tudjon. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztetett: már most komoly ellátási problémák vannak. „Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Az energetikai szakértő nyilatkozata szerint kormánynak lépnie kell. „Hogyha megint tovább viszik, és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább – mondta Balogh József, energetikai szakértő az ATV Híradójának.

(Kiemelt kép: Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron. Fotó: Mohai Balázs/MTI)