Hajléktalanságot hoz a rezsimumus

A szociális ellátórendszert kiütéssel legyőzi a rezsimumus, így az otthonaikat elvesztők azonnal az utcára kerülhetnek.

2022. október 3., 12:45

Szerző:

A lakhatásukat elvesztőket befogadni hivatott hajléktalanellátó szervezetek szintén egyre nagyobb aggodalommal figyelik a számláikat – írja a Népszava. Ha az ellátórendszer elvérzik a rezsimumussal folytatott csatában, sokkal többen kerülhetnek az utcára. 

Veszélyben az ellátórendszer

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a csepeli munkásszállót is bezárni készült tulajdonosa a megemelkedett rezsiköltségek miatt. Bár a csepeli szálló ügye megoldódott, a szociális ellátótrendszer számos intézményének hasonló problémákkal kell szembe néznie. Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a probléma már túlnőtt a szociális szakmán, a civil szférán és az önkormányzatokon is. 

Győri Péter szociológus, a Menhely és a Hálózat Alapítvány a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért kuratóriumi elnöke szerint nem lehet felmérni, mennyien szorulnak ki az otthonaikból. A csepeli helyzet bármelyik ellátóval megtörténhet, és ez azért okoz problémát, mert az elmúlt 5-6 év  fejleményeképp a munkásszállók egy része családok átmeneti otthonává alakult. A törvény ugyan kötelező feladatként írja elő az önkormányzatoknak az ilyen otthonok működtetését, de arra nem terjed ki a jogi szabályozó, hogy mennyi férőhelyet kell fenntartani egy-egy településnek. Így gyakran előfordul, több önkormányzat is ugyanahhoz a civil ellátóhoz küldi a rászorulókat. A szívességi lakáshasználók lesznek az elszálló rezsiköltségek nagy vesztesei, mert ha az alacsony jövedelmük mellett eddig valakinél meg is tudták húzni magukat, ezután a rokonok, barátok nem fogják finanszírozni ezt. Ezek a személyek mind az utcára kerülhetnek potenciális hajléktalanként. Mindezzel párhuzamosan ha a szociális ellátórendszer is összeomlik a rezsiszámlák súlya alatt, akkor a legkiszolgáltatottabb rétegnek nincs több esélye. A téritési díjak, takarékoskodás, önkormányzati támogatások nem fedezik az új energiaszerződésekben foglalt árakat.

A szociális krízis „azonban paradox módon nem a lakhatási szempontból alulfogyasztókat, a kis lakásban élőket, a fával fűtőket, a mérőórásokat érinti (ők valószínűsíthetően a támogatott határ alatt vannak), hanem az alsó középosztályt. Ők csúszhatnak meg most hirtelen” – magyarázta a Népszavának Somogyi Eszter szociológus, a Városkutatás Kft. munkatársa. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: a X. kerületi Maglódi úti Munkavállalói Hotel egyik szobája. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.