A belvárosban már 200 ezer felett az albérletárak, egyre értékesebb az agglomeráció is

Átlagosan hat százalékkal kell többet fizetni egy albérletért, mint tavaly ugyanilyenkor.

2021. október 27., 11:12

Szerző:

Havi szinten lassult, éves összehasonlításban gyorsult az albérleti díjak emelkedése szeptemberben az ingatlan.com elemzése szerint, írja az MTI. Szeptemberben az albérletárak az előző hónaphoz képest alacsonyabb mértékben emelkedtek, azonban éves összevetésben országosan 5,7 százalékos volt a növekedés.

A tavalyi év azonos időszakához képest képest Pest megyében volt a legjelentősebb emelkedés, ahol 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakóingatlanok. „A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben a fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig a nyári albérletszezon kifutásával magyarázható” – kommentálta az eredményeket Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletárak az emelkedés ellenére elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól: országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

Az ingatlan.com adati szerint október közepén Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint körül alakult. A legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos szintet, a legolcsóbb pedig a XVI. kerület 125 ezer forinttal. A megyeszékhelyeken 110 ezer forint volt az átlag, ám tetemes különbségek vannak a különböző városok között: Veszprém a legdrágább 130 ezer forintos összeggel, a második Székesfehérvár 125 ezer forinttal, a harmadik pedig Debrecen 120 ezer forinttal. Balogh László úgy vélte, a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani, a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.