Kiderült, hogy Dinnyés József mégis jelentett, miközben őt is megfigyelték

Bár 2019-ben egy interjúban azt mondta, be akarták szervezni, de ellenállt, most mégis bizonyítást nyert, hogy Dinnyés József három éven át írt jelentéseket a belső elhárításnak, illetve őt is megfigyelték.

2023. január 26., 17:24

Szerző:

Bizonyítást nyert az a 2005 óta keringő pletyka, miszerint Dinnyés József magyar pol-beatzenész éveken keresztül Deák fedőnéven jelentett a belső elhárításnak – írja a 24.hu. 2005-ben Szőnyei Tamás Nyilván tartottak című könyvében írt arról, hogy a zenész jelentett, igaz, komolyabban ezzel nem ártott senkinek. Dinnyés egy 2019-es interjúban azonban azt mondta: megpróbálták beszervezni, de nem hódolt be.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által nyilvánosságra hozott dokumentumok azonban bizonyítják, hogy 1976. és 1979. között írt jelentéseket. Jellemzően nem nevesíti az alanyokat, általánosságokat ír le, igazán súlyos és terhelő információkat nem közöl, ám ettől függetlenül akadhattak bennük hasznos információk a belső elhárítás számára. Dinnyés egyetlen alkalommal, egy budapesti festőket megemlítő jelentésben említett neveket, köztük a nemrégiben elhunyt Bak Imrét.

A dokumentumok szerint magát Dinnyést is megfigyelték: egy jelentésben arról beszélt egy ügynöknek, hogy már látta a Kádár-korszak egyik legjelentősebb illegálisan kiadott folyóiratának negyedik számát, a Beszélőt, és a címére minden hasonló kiadványt eljuttatnak. A magyar Bob Dylannek is nevezett Dinnyés József 2021-ben, 72 évesen hunyt el. 

(Kiemelt képünk: Dinnyés József zeneszerző, előadóművész budapesti otthonában 2013. június 14-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.