Krimisorozatot forgathatnának a Völner-Schadl vádiratból

Kenőpénzek, csecsen emberrablók, váltságdíjak és szélhámosságok – a Völner-Schadl vádiratban mind szerepelnek. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére.

2022. november 28., 10:39

Szerző:

A 24.hu által megismert vádiratból kiderült, hogy színlelt emberrablási sztorival csalt ki 200 ezer amerikai dollárt a Völner-Schadl-ügy harmadrendű vádlottja egy oktatási intézmény képviselőjétől. A Központi Nyomozó Főügyészség vád alá helyezte az említett képviselőt. A képviselő által vezetett oktatási intézmény engedélyeztetése érdekében Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György, a végrehajtói kar elnöke is megpróbált intézkedni, miután az iskola engedélyeztetését először elutasították. 

Egy iskola engedélyeztetése nem olcsó mulatság

Az iskola ügyét Schadl György egyik barátja karolta fel, s a vádirat szerint a férfi, aki a jelenlegi ügy harmadrendű vádlottja (korábban sikkasztásért elítélt) 150 millió forintot kért azért, hogy segítsen megszerezni az oktatási intézmény megindításához szükséges engedélyeket – a nyereségen Völner Pállal és Schadl Györggyel osztozott volna. 

Völner az Emberi Erőforrások Minisztériumával illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium „ez idáig ismeretlenül maradt beosztottjaival” történő egyeztetés után elintézte az iskola engedélyeztetését, és az intézmény máig is érvényes működési engedéllyel rendelkezik. Az iskola engedélykérelmét egyébként korábban elutasították, és erről a 444.hu által közölt lehallgatási jegyzőkönyvben foglaltak szerint Völner Pálnak meg volt a véleménye: „Az Emmi egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek, csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező lusta ember.” 

A csecsen sztori

Az engedélyeztetést követően Schadl barátja – akit befolyással üzérkedéssel, csalással és hivatali vesztegetéssel vádolnak – elhatározta, hogy még több pénzt szed ki az oktatási intézmény képviselőjéből. A harmadrendű vádlott tehát elhitette a nővel, hogy rövid időre Ukrajnába kell utaznia, de valójában megszállt egy budapesti hotelben és kikapcsolta a telefonját, majd megkérte egy már beavatott ismerősét, hogy találkozzon az oktatási intézmény képviselőjével. Az ismerős azt mondta a képviselőnek, hogy Schadl barátját csecsen emberrablók tartják fogva, és csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer amerikai dollár váltságdíjat.

Az oktatási intézmény képviselője, aki az eljárás tizenharmadrendű vádlottja lett, egy Váci utcai pénzváltóban 70 millió forintot amerikai dollárra váltott, majd Schadl barátjának ismerősével Nyíregyházán találkozott egy nővel, akinek átadta a pénzt. A nő később továbbította a pénzt a csalást kitervelő harmadrendű vádlottnak.

Menteni ami menthető 

A 24.hu a vádiratot feldolgozó cikksorozatában többek között arról is írt, hogy „hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kitelefonált a börtönből, hogy felesége és apja béreljenek széfet, és rejtsék el azt a csaknem 110 millió forint értékű luxusórát és ékszert, amit addig nem foglaltak le a hatóságok. Ezért Schadl apját és feleségét is pénzmosással vádolják.” Schadl bizalmasa pedig, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését és a Völner Pálnak juttatott pénzt is, vádalkut kötött az ügyészséggel.  

Ki mire számíthat

„Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. 

(...) A Schadl barátja által előre beavatott ismerősre mint huszadrendű vádlottra csalás miatt három év börtönbüntetést, négy év közügyektől eltiltást és 3 millió forint pénzbüntetést kért az ügyészség 

(...) Az oktatási intézmény képviselőjére mint tizenharmadrendű vádlottra hivatali vesztegetés miatt beismerés esetén két év – végrehajtásban három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést és 30 millió forint pénzbüntetést kértek” – zárja cikkét a 24.hu.

(Kiemelt képünk: Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én. MTI/Kovács Tamás)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.