Beleállt a Pegasus-ügybe Kálmán Olga is

Feljelentést tett, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

2021. július 20., 11:07

Szerző:

Kálmán Olga hétfőn feljelentést egyelőre ismeretlen elkövetők ellen hivatali kötelezettség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt, illetve jogosulatlan információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának bűncselekmény gyanúja miatt. A Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentése kiterjed a feljelentettek tettestársaira és bűnsegédeire is. Ezt Facebook-oldalán jelentette be a politikus.

A 168 megkereste az ügyben Kálmán Olgát, megkérdeztük, mit vár az ügytől. A Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje azt mondta: az mindennek az alja, amikor politikailag vélt vagy valós ellenfeleket ellenség sorába sorolja be Orbán Viktor és kormánya, és azonos szintre hozza őket a terroristákkal, a bűnözőkkel. „Azt ne feledjük, hogy ezt a kémszoftvert alapvetően a terrorizmus és egy államra nemzetbiztonsági szempontból veszélyes bűnözők kiszűrésére hozták létre. Ha ezt egy politikus, egy kormány arra használja, hogy a munkájukat végző újságírókat és ellenzéki politikusokat figyeljen meg, szerezze meg a személyes adataikat, sms-váltásukat, levelezésüket, az már tényleg mindennek az alja” – tette hozzá.

A politikus úgy vélte, hogy itt már nem oknyomozó újságírói kvalitásaira van szükség, amikor szemtanúkat és tényeket kell keresni az ügyben, ez már az a szint, amikor a hatóságnak kell kiderítenie az igazságot, és ha bebizonyosodik a vád, akkor a bűnösöknek felelniük kell.

„Orbán Viktor eljátszogat azzal, hogy a homofób törvény csak a gyermekeink védelmébe jött létre, a nemzeti konzultációt meg az emberek véleményének kiderítése érdekében indította. Mindent megpróbál megmagyarázni, hogy ez csak nekünk jó. Nem, most nem elégszünk meg azzal a kamu válasszal, hogy ő csak az államot védte. Mégis kitől, a saját állampolgáraitól? Ha azt a technológiát, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a bűnözés és a terrorcselekmények megelőzése érdekében az országok biztonságban legyenek, saját állampolgárai ellen használja fel, az nem maradhat következmények nélkül” – tette hozzá Kámán Olga.

Az ügy előzménye, hogy szupertitkos kémprogrammal figyeltethetett meg az Orbán-kormány olyan magyar újságírókat és üzletembereket, akik kritikusak a kormánnyal szemben. Az ügyet a Telexen publikálta a Direkt36. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Direkt36 derítette ki egy nemzetközi kutatás során, hogy már évekkel ezelőtt bevetették magyar célszemélyek ellen az NSO Group nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Számos olyan közvetett bizonyíték is napvilágra került, amelyek titkos állami szervek közreműködését sejtetik a megfigyelések hátterében. A nyomozásban 17 ország szerkesztőségei, a többi között a Die Zeit, La Monde, The Guardian és a Süddeutsche Zeitung, illetve az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet vettek részt. Az adatbázisban több mint 50 ezer olyan telefonszámot találtak, amelyek valószínűsíthetően a NSO megfigyelési célpontjaihoz köthetőek.

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált a botrányra: Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától. A titkos információgyűjtés célja, hogy védjék az alkotmányos rendet és kiszűrjék a külföldi hírszerzési tevékenységeket a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Pintér Sándor belügyminiszter pedig leszögezte, 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

(Kiemelt kép: Kálmán Olga interjút ad Budapesten, 2021. július 7-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.