Megismétlődhet-e a 2006-os tűzijáték-katasztrófa?

Tizenhat évvel ezelőtt katasztrófába torkollt az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten. Hatalmas vihar csapott le a közel másfél milliós közönségre. A súlyos szervezési hiányosságok miatt nem tudták időben leállítani a rendezvényt, és ez öt ember életébe került.

2022. augusztus 18., 15:23

Szerző:

Tizenhat évvel ezelőtt hatalmas vihar csapott le az augusztus 20-i tűzijátékra és ez katasztrófát okozott. A kialakuló pánikban öt ember életét vesztette és több mint háromszázan megsérültek. Két ember, egy 12 éves lány és egy 40 éves férfi egy utcai elárusító bódénál haltak meg, amikor a sátorra dőlt egy fa. Egy 54 éves nő családjával egy gyorsétterembe menekült, és ott szívrohamot kapott. Sokan nézték a tűzijátékot a Dunán álló hajókról. Egy motorcsónak a hatalmas szélviharban hajónak ütközött, többen a vízbe estek róla. Az ütközés során egy házaspár vesztette életét, a férj holttestét csak másnap találták meg.

A tömeg egyszerre próbált kijutni a veszélyzónából, a közvilágítás és a tömegközlekedés leállt, így pánikhangulat alakult ki. Mivel nem volt semmiféle tájékoztatás, kijelölt menekülési útvonal, ezért az emberek telefonon próbáltak segítséget kérni, ám sem a diszpécser-szolgálatok, sem a mobiltelefon-hálózatok nem bírták a terhelést. Nem volt elég mentő sem a sérültek ellátására, az újabb esetkocsik pedig a tömeg miatt nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.

Ki volt a felelős a katasztrófáért?

Az OMSZ másfél órával a tűzijáték kezdete előtt küldött ugyan egy emailt a katasztrófavédelem ügyeletének a közelgő viharról, a későbbi vizsgálatok szerint azonban ez a figyelmeztetés nem volt elég konkrét, általánosságban fogalmazott a viharról. Ezt az emailt senki nem olvasta el a katasztrófavédelem ügyeletén. A meteorológiai szolgálat is letudta a dolgot az email elküldésével, és amikor nem kapott semmilyen visszajelzést, nem próbálta meg másként felvenni a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel. Azóta a tűzijátékok idején az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránként ad jelentést a rendezvényt biztosító operatív törzsnek.

Kinek kellett volna leállítani a tűzijátékot? Az akkori szervezetlenség jól példázza, hogy bár több mindenkinek is lett volna erre jogosultsága, de az egymást elkerülő információk miatt ezt senki nem tette meg. A közelgő viharról nem tudott sem a Miniszterelnöki Hivatal illetékese, sem a katasztrófavédelem. Egyedül a rendőrséghez jutott el az információ, ők viszont nem állíthatták le a rendezvényt. A következő évtől ezért a tűzijátékok irányítását és biztosítását egy kézbe, az operatív törzsbe vonták össze.
A vizsgálatok lezárulta után felelősségre vonták és azonnali hatállyal felmentették a katasztrófavédelem ügyeletvezetőjét; fegyelmit kapott a riasztásokat kiadó meteorológus, amiért nem győződött meg arról, hogy a riasztásokat fogadták is; fegyelmit kapott a Miniszterelnöki Hivatal rendezvényért felelős osztályvezetője is. A katasztrófavédelem ügyeletvezetőjéről később aztán azt is megállapították, hogy nem követett el szolgálati mulasztást, így őt rehabilitálták.


Négy évet kellett várni a kártérítésre

Négy év telt el, mire az állam elismerte felelősségét a 2006-os tűzijátékon történtek ügyében. Erről, és a 2006-os tüntetések vétlen áldozatainak kártalanításáról országgyűlési határozat rendelkezett a 2010-ben kormányra lépő Orbán-kormány egyik első intézkedéseként. Az állam összesen 250 millió forint kártérítést fizetett ki több mint 50 embernek.

A Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint idén ismét vihar várható az augusztus 20-i tüzijáték idején. Szerkesztőségünk elküldte az alábbi kérdéseit a rendezvényért feleős Belügyminisztériumnak:

Milyen protokoll alapján döntenek most arról, hogy lefújják-e az augusztus 20-i tűzijátékot az időjárás függvényében?
Ki jogosult meghozni ezt a döntést?
Vannak-e kijelölt menekülési útvonalak arra az esetre, ha a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatti özönvíz megismétlődne?

Kérdéseinkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi választ juttatta el:

„A mai napon megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódó programok. A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs június óta rendszeresen ülésezik és ellenőrzi a Szent István-napi ünnepségsorozattal kapcsolatos teendőket és fejleményeket. A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről. Bármilyen, a programokban bekövetkező esetleges változásról vagy az időjárással kapcsolatos intézkedésekről a közvéleményt azonnal tájékoztatjuk! Tisztelettel kérünk minden érdeklődőt, hogy mielőtt útnak indulna, tájékozódjon az aktuális információkról.”

(Kiemelt fotó: A mentősök a sebesülteket látják el, miután az ünnepi tűzijáték alatt átvonuló vihar a nézőkre döntötte a budapesti Batthyány téren a délutáni légi parádét tudósító újságírók számára felállított emelvényt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.