Dobrev Klára árnyékkormánya Londonban van a brit árnyékkormánnyal árnyéktalálkozni

Többek között a legfontosabb kül- és biztonságpolitikai kérdésekről, az Egyesült Királyság és Magyarország jövőbeni együttműködéséről, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárok helyzetéről is szó lesz a találkozón. 

2023. március 22., 12:28

Szerző:

A Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy Dobrev Klára árnyékkormánya Londonban találkozik a brit árnyékkormánnyal. „Azt építjük, amit Orbán minden nap rombol: a hitet a nagyvilágban is, hogy Magyarország majd visszatér a tisztesség, a partnerség, a felelősség útjára” – írta Gyurcsány Ferenc az eseményt bejelentő Facebook posztjában. 

A hivatalos árnyékprogram a következő:

  1. Dobrev Klára (árnyék-miniszterelnök) és Molnár Csaba (az árnyék-miniszterelnök helyettese) – Keir Starmer (árnyék-miniszterelnök) és Angela Rayner (az árnyék-miniszterelnök helyettese)
  2. Molnár Csaba (árnyék-kancelláriaminiszter) – Steve Reed (árnyék-lordkancellár, igazságügyi árnyékminiszter)
  3. Arató Gergely (kormányprogramért felelős árnyékminiszter) – Matthew Western (az árnyékkormány felsőoktatásért felelős államtitkára)
  4. Arató Gergely (kormányprogramért felelős árnyékminiszter) – Kerry McCarthy (az árnyékkormány klímavédelemért felelős államtitkára)
  5. Vadai Ágnes (honvédelmi árnyékminiszter) – Holly Lynch (az árnyékkormány védelem- és biztonságpolitikáért felelős államtitkára)
  6. Vadai Ágnes (honvédelmi árnyékminiszter) – Chris Evans (az árnyékkormány hadiipari beszerzésekért felelős államtitkára)
  7. Rónai Sándor (árnyék-külügyminiszter) – David Lammy (árnyék-külügyminiszter)
  8. Rónai Sándor (árnyék-külügyminiszter) – Lord Collins of Highbury (a Lordok Háza külügyekért felelős árnyékszóvivője)

Az egyeztetések központi témáit képezik többek között a legfontosabb kül- és biztonságpolitikai kérdések, az Egyesült Királyság és Magyarország jövőbeni együttműködése, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárok helyzete. Az Árnyékkormány londoni útjának részleteiről Dobrev Klára és az Árnyékkormány tagjainak hivatalos Facebook-oldalain tájékoztatjuk a közvéleményt – ígéri a honlapján publikált közleményben az árnyékkormány.

Az Egyesült Királyság árnyékkormánya

Jelenleg az Egyesült Királyságban az árnyékkormány az úgynevezett Westminster rendszer részeként működik, és rangidős ellenzéki képviselőkből áll, az ellenzéki párt vezetősége alatt. Az árnyékkabinet a valós kabinet minden egyes pozícióját letükrözi, feladataik és felelősségük a kormányzó pozíciókkal párhuzamos.

Az árnyékkabinet tagjai nem rendelkeznek végrehajtó hatalommal, a feladatuk elsősorban az, hogy a hatalmon lévő kormány intézkedéseit kritizálják és alternatívákat mutassanak be rájuk. Ennek ellenére, hatalomra kerülésük esetén nem minden tisztségviselő tölti be azt a pozíciót és látja el azokat a feladatokat, amiket addig árnyékolt. 

A jelenlegi brit árnyékminiszter Ker Starmer, a Labour Party, vagyis Munkás Párt vezetője.

(Kiemelt képünk: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Pártjának jelöltje beszédet mond a kampányzáró ülésen 2021. szeptember 17-én Budapesten. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.