Állatszemeket tartalmazó véres csomagokat kapott Ukrajna több nagykövetsége – köztük a magyarországi is

Több ukrán nagykövetség is állatszemeket tartalmazó „véres csomagokat” kapott – közölte pénteken az ukrán külügyminisztérium.

2022. december 2., 14:44

Szerző:

Mindez azután történt, hogy több levélbombát is küldtek Spanyolországba, köztük Ukrajna madridi nagykövetségére – írja a Reuters.

A sajátos színű és szagú folyadékkal átitatott csomagokat  Kijev magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi és olaszországi nagykövetségére, a nápolyi és krakkói főkonzulátusra, valamint a brnói konzulátusra kerültek – írta Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi médiában.

 

Nikolenko beszámolója szerint nem csak csomagok érkeztek a nap folyamán: az ukrán nagykövet vatikáni épületének bejáratát megrongálták, az Egyesült Államok nagykövetsége pedig egy levelet kapott, amiben egy Ukrajnát kritizáló cikk fénymásolata volt.

„Mivel nem tudták megállítani Ukrajnát diplomáciai fronton, megpróbálnak megfélemlíteni minket. Azonban kijelenthetem, hogy ezek a próbálkozások hiábavalók. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelméért” – reagált Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Utasítására minden ukrán nagykövetséget és konzulátust fokozott biztonsági ellenőrzés alá helyeztek. A külügyminiszter arra kérte a külföldi országokat, hogy segítsenek garantálni azok biztonságát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Plakátok a varsói ukrán nagykövetség bejáratánál 2022. április 1-jén. Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP)

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.