Ezen spórol a kormány? Az agrártárca nem fizet az iskolatejért - leállhat a program

A Naszálytej Zrt. és a Happy Tejtermék Kft. nem szállít iskolatejet szeptembertől, ugyanis nem kaptak elegendő állami támogatást. Az Agrárminisztérium viszont azt közölte, hogy folytatódik az iskolatej program.

2022. augusztus 31., 12:03

Szerző:

A két cég a Telexszel közölte, hogy a 2022/23-as tanévben nem folytatják az iskolatej szállítást, ugyanis nem kapnak hozzá állami támogatást. A Naszálytej Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy „határozat hiányában társaságunk felelősséggel nem tud felkészülni a 2022/2023-as tanév biztonságos ellátására. Ezért a 2022/2023-as tanévre szóló iskolatej szállítási szerződésektől társaságunk a szerződések megkötésének dátumára visszamenőleges hatállyal elállt”. A Magyar Államkincstárnak júlis végéig kellett volna meghosszabbítania a szerződésüket.

A Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója hasonló okokból nem szállít iskolatejet szeptembertől. A portálnak külödtt levelük szerint az állami jóváhagyás hiánya végett nem tudják óvoda- és iskolatej programjukat elindítani.

Az Agrárminisztérium viszont azt írta, hogy az iskolatej program folytatódik, lesz rá elegendő forrás. A két beszállító levelével kapcsolatban azt válaszolták, hogy „a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről”.

Csömöri Hírek írt arról korábban, hogy levelet kapott több önkormányzat, így a csömöri is a Naszálytej Zrt.-től, amiben a cég azt írta: felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, mivel a kormány már nem ad támogatást a gyerekeknek eddig biztosított iskolatejhez. Csömörön így több általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej.

Magyarországon 2004 óta működik az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott iskolatej program.

(Kiemelt kép: Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.