Betett a nyár: egekbe szöktek az albérletárak

Átvészeltük a januári mélypontot. 

2021. augusztus 23., 09:38

Szerző:

Az idén januári mélyponthoz képest jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak júliusra. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban 2,4 százalékos volt a növekedés. Az élbolyban Debrecen zsebelte be a legtöbb adót.

A nyári albérletszezon élénkülést hozott az országos és a fővárosi albérletpiacon – derül ki az ingatlan.com hétfőn kiadott összefoglalójából, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak júliusra.  Országszerte augusztus közepén csaknem 19 ezer kiadó lakóingatlanból választhattak a bérlőjelöltek. Budapesten több mint 13 ezer, a megyeszékhelyeken pedig több mint 3600 albérlet szerepelt a kínálatban – írta az MTI.

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak átlagos bérleti díja 145 ezer forint volt, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent tavaly augusztushoz és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal. Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja. A pécsi albérleteket 100 ezer forintért kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)