A kormány változtatna a meddőségi kezelésen

A kezelések közötti három hónapos szabályt eltörölnék.

2023. június 7., 14:30

Szerző:

A Belügyminisztérium (BM)  a mai nappal társadalmi egyeztésre bocsátotta – mindössze 8 napra – a meddőség kezelésével összefüggő jogszabályok tervezett módosítását.  Az előterjesztés szerint már 2023. július 1-jétől hatályba lépne az új szabályozás, amely számos korábbi rendeletet módosít, az indoklás szerint azért, hogy javuljon a demográfiai helyzet, és a meddőségi ellátás helyzete – írja a 24.hu

A kormány a finanszírozási változtatásoktól azt várja, hogy az asszisztált reprodukciós beavatkozásokkal jelentős gyermekszám növekedés érhető el. A jelenlegi szabályozás szerint az egyes beavatkozások térítésmentesen évente többször, de az egyes beavatkozások közötti három hónapos időközökkel vehetők igénybe. Az életkor előrehaladtával a várandósság esélye csökken, ezért a kezelések közötti három hónapos szabályt eltörölnék.

Az eljárások egymást követő elvégzésével csökken a teherbeeséshez szükséges idő, javulhat az eredményesség. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága elkészítette a humánreprodukciós (meddőségi centrumokra) ágazatra vonatkozó új finanszírozási szabályokat is. A lombikprogramra jogosult egészségügyi szolgáltató a jövőben az érintett beavatkozásokra, eljárásokra az Egészségbiztosítási Alaptól kap pénzt, pl. a gyerekek számától függő fix díjat, ha igazolhatóan a kezelésnek köszönhetően szül az anya.

(Kiemelt képünkön: Orvosok diagnosztikai laporoszkópiát végeznek egy meddőségben szenvedő betegnél endometriózis gyanúja miatt a nizzai Lenval klinikán. Fotó: A. Noor / BSIP/AFP)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.