A kormány az önkormányzat zsebében turkál: perel a főváros a szolidaritási adó miatt

Azt szeretnék elérni, hogy mondja ki a bíróság, hogy a költségvetési törvény nincs összhangban az Alaptörvénnyel, mert az önkormányzatok állami normatívájánál nagyobb összeget vonna el Budapesttől. 

2023. június 6., 14:14

Szerző:

Benyújtja keresetét a Fővárosi Önkormányzat a közigazgatási bíróságon a szerintük jogellenesnek tartott szolidaritási hozzájárulás ügyében, amellyel párhuzamosan azonnali jogvédelmet is kérnek. Ennek értelmében a per lezártáig a kormány nem vonhatja el a perben szereplő huszonöt milliárd forintot – jelentette be kedden Karácsony Gergely – tudatja a 444.hu.

A főpolgármester szerint alkotmányellenes az, hogy a kormány a szolidarítási hozzájárulás összegét pár év alatt ötmilliárdról 58 milliárdra emelte, ugyanakkor az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok normatívára jogosultak, amelyet nem vonhat el az állam. Az 58 milliárd szolidaritási hozzájárulás pedig huszonöttel több, mint az állami normatíva, amelyet a főváros kap. Karácsony szerint ezzel az állam az önkormányzat zsebében turkál, és szeretnék, ha ezt a bíróság is kimondaná.

Karácsony szerint a per egyben annak is tesztje, hogy mennyi maradt a jogállamiságból hazánkban.

A 2024-es költségvetési terv alapján a fővárosi vezetés arra számít, hogy jövőre még jobban, hetvenöt milliárdra emelné a kormány a szolidaritási hozzájárulást, Karácsonyék azonban arra számítanak, hogy a város adóbevételei csökkenni fognak, de ez a szolidaritási hozzájárulás mértékét nem befolyásolja. 

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Pesti Hírlap archív.)